Légi különadó: 3900 forint Európán belül, 9750 forint azon kívül induló utasonként

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. június 05. 14:24

A legtöbb európai ország esetében a Magyarországról induló utasok után 3900 forintot, az Európán kívüli úti célok esetén 9750 forint különadót kötelesek befizetni a légitársaságok a Magyar Közlönyben a pünkösdi hétvégén megjelent kormányrendelet szerint.

A most megjelent 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet írja le a kormány által kivetett, a miniszterelnök által május utolsó hetében bejelentett különadók részletszabályait.

Az MTI Országos Sajtószolgálata ezzel kapcsolatban idézi a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményét, amely arról tájékoztat, hogy a jogszabályban megnevezett ágazatokban működő társaságoknak, köztük a légitársaságoknak, be kell fizetniük az extraprofitot a rezsivédelmi és honvédelmi alapba. A különadót a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak, a gyógyszerkereskedőknek kell fizetni főszabály szerint idén és 2023-ban.

Minden magyarországi repülőtérről induló utas (kivéve a tranzitutasokat) után be kell fizetni a légitársasági különadót  idén és 2023-ban

Fotó: 123rf.com

A különadót  a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény (Lt.) szerinti légi személyszállítási tevékenység hozzájárulás-kötelessé tételével vezeti be a magyar kormány. A 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet szerint a hozzájárulás megfizetésére a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet köteles az általa kiszolgált légi jármű belföldről induló utasai után, a tranzitutasokat kivéve.

A hozzájárulás mértéke:

a) 3900 forint, ha az utas végső úti célja az Európai Unió, továbbá Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monacó, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna területén található.

b) 9750 forint az a) ponton kívüli országokba végső úti céllal repülő utasonként.

A földi kiszolgáló cégeknek a hozzájárulás alapjának megállapítására alkalmas nyilvántartást kell vezetniük, amely alapján az önadózás szabályai szerint, a NAV elektronikus nyomtatványán kell bevallani, és a tárgyhót követő hónap 20. napjáig befizetni az utasonkénti különadót, amely az államháztartás központi alrendszerének bevételét képezi.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva a jogszabállyal kapcsolatban megjegyezte: az extraprofitadók célzottak és átmenetiek.

"A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát tehát nem az embereknek kell megfizetniük" – mondta. Hozzátette: az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek olyan jelentős extrahaszonra tettek szert, amiért nem dolgoztak meg, ezt pedig be kell vonni a közteherviselésbe.

Nagy Márton megerősítette, a kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha ez esetleg megtörténne.

A rezsi- és honvédelmi alapot finanszírozó extraprofitadóból beszedett összeg 2022-ben meghaladja a 800 milliárd forintot, jövőre pedig eléri az 1000 milliárd forintot a kormány számítása szerint.

A kormányrendelet július 1-jén lép hatályba.