Legyen a turizmus újra a béke iparága!

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 27. 17:51

Kiemelten fontos, hogy a pandémia elleni küzdelem része legyen a turisztikai ipar megerősítése – írja Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedés és turizmus szakbizottságának turizmusért felelős első alelnöke a Turizmus Világnapja (szeptember 27.) alkalmából kiadott közleményében.

„Nem kérdés, hogy a koronavírus-járvány és a pandémiát követő gazdasági válság legjobban a turisztikai szektort érintette: ebben az iparágban szűnt meg a legtöbb munkahely és a turizmusból élő kis- és középvállalkozások szenvedték el a legjelentősebb, hosszú távon is ható gazdasági károkat. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a pandémia elleni küzdelem része legyen a turisztikai ipar megerősítése, a szektor iránti bizalom visszaépítése. Megélhetést, munkahelyeket és kiszámítható jövőképet kell biztosítani a turizmusban dolgozóknak” – emeli ki a közlemény.

„A turizmus világnapja lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a szektor jelentőségére. A koronavírus előtt több mint 27 millió embernek adott munkát a turisztikai ágazat, ebből legalább 6 millió került végleg veszélybe az elmúlt másfél évben. A pandémia előtt a turizmus az Európai Unióban a GDP mintegy tíz százalékáért volt felelős, ez a krízis miatt most érdemben visszaesett. A statisztikák mögött azonban – ezt a vírus többszörösen is megmutatta – emberi életek és sorsok állnak. Együttműködésre, koordinációra és párbeszédre van szükség ezeknek az embereknek a támogatásához, az ágazat nyugodt és biztos újraindulásához."

A turisztikai ágazatban legalább hatmillió munkahely került veszélybe az elmúlt másfél évben

Fotó: 123rf.com

"Az európai uniós országok közül mindössze tizenegy tagállam újjáépítési programjában szerepel kiemelt célként a turizmus, a többiek – így Magyarország sem – nem gondolnak prioritásként a szektorra. Ezen sürgősen, globális és regionális együttműködésekkel megerősítve mielőbb változtatni kell! A turizmust érintő kormányzati intézkedéseket, esetleges korlátozásokat a jövőben össze kell hangolni!

A turizmust találóan a béke iparágának nevezzük, most azonban egyre több félelem okozta feszültség övezi az ágazatot. Tegyünk közösen azért, hogy a turizmus újra a béke iparága legyen!” – szólít fel az uniós szakbizottság turizmusért felelős első alelnöke.