Legyen szabad a mozgás az Európai Unión belül!

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 18. 09:57

Az európai turisztikai vállalkozások ernyőszervezete, a NET arra kéri az Európai Unió kormányait, hogy nemzeti szinten szüntessék meg a karanténintézkedéseket, és tegyenek elérhetővé minden információt az utazási szolgáltatásokról.

A NET-nek tagja mások mellett a szállodákat és éttermeket tömörítő HOTREC, az utazási irodákat képviselő ECTAA, valamint a falusi turizmus európai egyesülete, az Eurogites.

A felhívás célja, hogy a tagállamok kövessék az Európai Bizottság néhány napja közétett javaslatcsomagját és állítsák vissza állampolgáraik részére a szabad mozgás lehetőségét. Ebből pedig az következik, hogy nemzeti szinten nincs szükség a karanténintézkedések fenntartására – derül ki az angol nyelvű közleményből, amelyet a MUISZ juttatott el szerkesztőségünkhöz.

Így nézett ki május 16-án a Szlovákia felé vezető út a bodrogközi Karos határában

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

A NET arra is kéri a tagállamokat, hogy minden információt adjanak meg a Bizottság részére a tagállamokban érvényes utazási és turisztikai szabályokról, amely ezek alapján egy weboldalt állít össze.

A szervezet üdvözli az Európai Bizottság által javasolt kritériumrendszert, amely újra lehetővé teheti az EU-n belül a szabad mozgást és belső határokon megszüntetné az ellenőrzést.

A járványügyi korlátozások bevezetése természetesen nemzeti hatáskörbe tartozik, a NET ugyanakkor támogatja, hogy a korlátozások bevezetése és feloldása során nem lehet diszkriminálni. Tehát ha a tagállamok úgy döntenek, megengedik, hogy turisták belépjenek a területükre, akkor ezt minden egyes olyan uniós ország és terület esetében lehetővé kell hogy tegyék, amely hasonló járványügyi helyzetben van, mint a saját országuk.

(Az IATA áprilisi felmérése szerint az utazók 69%-a inkább nem utazik, ha a megérkezéskor 14 napra kötelezően karanténba kellene vonulnia.)

A korlátozásokat tehát állampolgárságtól független kell feloldani

– írja a felhívás, miközben azt is megjegyzik, hogy a NET által képviselt vállalkozások minden egészségügyi és biztonsági előírást követni fognak, ami ahhoz szükséges, hogy a bizalom helyreálljon.

A NET meggyőződése szerint amennyiben a tagállamok követik ezeket a szabályokat, akkor Európán belül a karanténszabályok alkalmazása elkerülhető. Ha mégis fennmaradnak a karanténszabályok, akkor az drasztikusan csökkenteni fogja a kontinensen belüli utazások iránti igényt. Amennyiben mégsem oldanák fel teljesen a karanténszabályokat, akkor legalább arra legyen lehetőség, hogy az illető személy a saját hazájában kerülhessen zárlat alá.

A NET üdvözli a Bizottságnak azt a kezdeményezését, hogy weboldalt indít, amely összegyűjti a tagországokból és az iparágból az utazással kapcsolatos aktuális információkat, ezek közé tartozik a határátkelőkön tapasztalható helyzet, az érvényben levő utazási korlátozások, a közegészségügyi szabályok, hogy hová kell fordulni egészségügyi problémák esetén, továbbá hogy milyen turisztikai szolgáltatások vehetők igénybe.

Ezek az információk nagyban tudják segíteni az utazókat az utazás tervezése során. Mivel négy hét múlva kezdődik az utazási szezon, ennek a weboldalnak minél előbb el kell indulnia, még ha korlátozott tartalommal is – zárul a közlemény.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Szlovénia május 31-től, Olaszország pedig június 3-tól megnyitja határait az uniós tagállamok polgárai előtt.