Legyünk Chinese-friendly ország!

Forrás: turizmus.com

 2016. október 27. 17:36

Moszkvától Madridig Európa több nagyvárosában szaporodnak a kínai-barát minősítést elnyerő szállodák. Nálunk még nincs ilyen, ennek ellenére, miért ne célozhatnánk meg, hogy Magyarország legyen a világ első Chinese-friendly országa? – vetette fel Bienerth Gusztáv.

A turizmusért felelős kormánybiztos kínai tapasztalatairól tájékoztatta szerkesztőségünket, miután tárgyalások sorát folytatta október 10. és 21. között – amint arról az elmúlt napokban beszámoltunk - Pekingben, Makaón, Hongkongban, Kunmingban és Sanghajban.

Bienerth Gusztáv elmondta, hogy, talán a szokásosnál is alaposabban előkészített, stratégiai jelentőségű tárgyalássorozatot tudhat maga mögött a magyar delegáció. A magyar turisztikai kormányzat eltökélt szándéka, hogy a világ legdinamikusabban fejlődő küldőpiacán a mostaninál hangsúlyosabban legyünk jelen. Magyarországnak utol kell érnie regionális versenytársait, a kínai turisták fogadása terén.

Bienerth Gusztáv személyes találkozója Tong Dawei-jel, a kínai filmsztárral

 

A magyar beutaztatók régi panasza, hogy a Peking-Minszk-Budapest járat elindítása nem oldotta fel kielégítően a közvetlen légi kapcsolat hiányát. Téma volt ez a tárgyalásokon?

Tudjuk, hogy javítanunk kell a légi kapcsolatainkon. Mondjuk ki, Peking és Budapest között gyakorlatilag nincs közvetlen járat, mert sem a szabadidős turisták, sem az üzleti utazók nem szeretik az Air China járatát, amely, a két főváros között leszáll Minszkben. Reméljük, hogy a kínai légitársaság vezetői megértették igényünket, s a jövőben máshogyan oldják meg Fehéroroszország elérését. Legalább ilyen fontos, hogy a hatalmas ország déli, dél-nyugati tartományaiból és városaiból is induljon közvetlen járat Budapestre. A légügyi megállapodás szerint, jelenleg egyetlen légitársaság repülhet csak a két ország között, de, ha az Air China-val nem jutunk dűlőre, akkor kezdeményezni fogjuk a légügyi megállapodás módosítását.

Légiközlekedésnél tartva, tárgyaltunk a hatalmas cargo forgalmat is bonyolító China Eastern légitársasággal is, figyelmükbe ajánlva Debrecent, s az ottani kínai logisztikai központot, amelynek bőven van még kapacitása Kelet-Magyarország, illetve a szomszédos országok felé. Debrecent persze, mint az egyik felfedezésre váró várost is bemutattuk kínai partnereinknek.

Bizonyára lendítene a kínaiak érdeklődésén, ha Magyarország is tudna kínálni olyan, tudatosan felépített csomagokat, mint például a cseheknél Prága – Cesky Krumlov, vagy Prága – Marienbad.

Erről is tárgyaltunk turisták millióit utaztató tour operatorokkal. Nagy érdeklődést mutattak egy magyar-szlovén csomag iránt. Budapest – Bled – Ljubljana biztosan versenyre tud kelni az említett cseh ajánlatokkal. Ám lehet esélye egy Budapest – Debrecen – Tokaj csomagnak is.

Más, környező országokkal nem képzelhető el hasonló együttműködés?

De igen, a szlovén példát csak azért említettem, mert ezen intenzíven dolgozunk.

Sorra olyan csomagokat említ, amelyek Budapestről indulnak, s vélhetően ide is térnek vissza. Ez azonban nem csak több, valóban direkt légijáratot feltételezne, hanem azt is, hogy vízumkiadásunk legalább olyan rugalmas és gyors legyen, mint például az osztrákoké.

Semmi nem indokolja, hogy nehezebb legyen a magyar hatóságok által kiadott uniós vízumhoz jutni, mint francia, osztrák, vagy cseh dokumentumhoz. Ismereteim szerint az irodahálózat is rendelkezésre áll már, s támogatja a vízumkiadás gyorsítását a külügyi tárca is. Elemi érdekünk, hogy feltárjuk, hol nem működik elég olajozottan a gépezet. Biztos vagyok abban, hogy meg tudjuk oldani ezt a problémát.

Adminisztrációs kérdésként felmerül még, hogy az NGM turisztikai helyettes államtitkárságnak megszüntetése után a magyar beutaztatók hol regisztráltathatják magukat az ADS (approved destination status) rendszerbe?

A Magyar Turisztikai Ügynökség minden ilyen kérdésben jogutódként viselkedik, tehát az érdeklődő irodák forduljanak bizalommal az MTÜ-höz.

Feltételezve, hogy megoldódik a légi összeköttetés, megszületnek a vonzó csomag ajánlatok, felgyorsul a vízumkiadás, akkor is marad még a kérdés, hogyan tudja a magyar nemzeti turisztikai marketing megszólítani kínaiak százmillióit?

Szeretném kiemelni, professzionális munkát végez a magyar turisztikai képviselet, valamint a Kínában működő, több konzulátusunk. Mégis, nyilván, a hagyományostól eltérő kommunikációs eszközöket kell igénybe vennünk egy ilyen hatalmas országban. Ezért tartom óriási sikernek, hogy 2017-ben bemutatják Kínában azt a sorozatot, amelyet a kínaiak egyik legnagyobb sztárjával a közelmúltban forgattak Budapesten, Egerben és Gödöllőn, s amelyben Magyarország „önmagát alakítja”, turisztikai desztinációként is. A filmtől olyan hatást várnak, hogy az egyik nagy utaztató cég charterjáratok indítását tervezi a jövő év második felére.

A hazájában óriás sztár színésszel előzetesen megállapodtunk abban is, hogy a sorozat bemutatása után magyar turisztikai reklám spotok forgatását is vállalja majd.

A világ sok országa versenyez a kínai turistákért, ugyanakkor, sok helyen óvatosságra is intenek, mondván, nem is olyan egyszerű megfelelni az idegen kultúrából érkezők igényeinek.

Moszkvától Madridig európai városok sorában üzemelnek olyan szállodák, amelyek elnyerték a Chinese-friendly státuszt. Miért ne lehetne Magyarország az első Chinese-friendly ország? Persze, erre tudatosan kellene készülnünk a repülőtértől a belföldi közlekedésen és éttermeken át a szállodákig és egyéb szolgáltatókig. Szerintem, csak akarni kellene, meg tudnánk csinálni.

 

Magyar felszólalás a makaói UNWTO fórumon

 

Mindenre kiterjedő figyelem

A kínai-barát szállodákban nem elég kínaiul tudó munkatársakat, vagy kínai nyelvű tájékoztatókat és étlapokat elhelyezni. Tekintettel kell lenni olyan igényekre is, hogy kínai turisták szobaszámában soha ne szerepeljen 4-es, vagy, minden szobában legyen vízforraló, a személyzet soha semmire ne mutasson az ujjával, hanem csak az egész kezével, valamint a névjegy, illetve cégkártyákat mindig két kézzel nyújtsuk át a vendégnek.