Lejárt Virág Zsolt miniszteri biztosi kinevezése

Forrás: turizmus.com

 2022. július 05. 17:57

Virág Zsolt miniszteri biztos határozott idejű kinevezése az új kormány megalakulásával jogszabály alapján lejárt, így nem folytatja tovább a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram koordinálását.

A posztban leírják, hogy Virág Zsolt irányításával 2016 és 2022 között, hat év alatt megvalósult a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram valamennyi tervezési fázisa, elkészültek az egyes műemlékek részletesen kidolgozott víziói, és megvalósultak a láncban történő működtetés feltételei - - osztotta meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) egy Facebook posztban.

A 30 projektből 11 projekt átadásra került: a bajnai Sándor-Metternich-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély (új üteme), a majki kamalduli remeteség és Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi püspöki palota, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dobai Somló-vár, a mosonmagyaróvári vár és a szögligeti Szádvár.

viragzsolt

Virág Zsolt irányításával 2016 és 2022 között a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül 11 projekt átadásra került

Fotó: NÖF

Emellett 12 projekt a kiállítás berendezésének fázisában van, és hamarosan átadásra kerül. Így többek között a dégi Festetics-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúria, a soproni várfal és a hozzá kapcsolódó három palota (Múzeumnegyed), illetve a szigetvári vár is hamarosan új pompájában lesz látható.

A programmal 20-30, vagy akár 50 éve üresen, fűtés és karbantartás nélkül, romosan álló épületeket sikerült pezsgő élettel teli turisztikai vonzerővé fejleszteni.Megemlítik, hogy sikerült olyan régiókba is „turizmust vinni”, ahol 5 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy valaha virágzó idegenforgalom lesz.

Az eddig átadott kastélyok, várak az elmúlt egy évben – bár megnyitásuk szakaszos volt – már 356 000 látogatót vonzottak, a vendégelégedettség szinte maximális, az árbevételek alapján a műemlékek elindultak az önfenntartás felé. Ezzel együtt számos munkahely létesült, és a multiplikatív hatások is egyre erősebben érvényesülnek.

A programmal, és a bennük megvalósult hiteles, ugyanakkor innovatív kiállításokkal sikerült a kastély- és várturizmust Magyarországon egy új szintre emelni. Az eddig átadott műemlékfejlesztések az elmúlt egy évben 9 szakmai és közönségdíjat nyertek el.

A közleményben megjegyezték, hogy Virág Zsolt köszöni mindenkinek, aki segítette a Nemzeti Kastélyprogramot és a Nemzeti Várprogramot, az elmúlt hat év közös munkáját és az együtt elért eredményeket.