Lélegeztetőgépre tenné a turizmust az Európai Parlament szakbizottsága

Forrás: turizmus.com

 2020. április 22. 17:57

A belső piacért felelős uniós biztos szerint a turizmusnak kiemelten részesülnie kell a következő hétéves költségvetés hosszú távú kríziskezelő alapjaiból.

„A turizmus kiemelt prioritást élvez, ezért mindent el fogunk követni az érdekében a rendelkezésünkre álló források segítségével” – ezt Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos mondta az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának 2020. április 21-i ülésén.

A biztos meghallgatását kezdeményező Ujhelyi István, a testület turizmusért felelős első alelnöke egyértelmű előrelépésnek nevezte, hogy az Európai Bizottság támogatja a turizmus érdekében javasolt válságkezelési mechanizmusok elindítását. Ugyanakkor figyelmeztetett: sürgősen „lélegeztetőgépre kell tenni” az ágazatot.

Turisták a párizsi Montmartre-on

Fotó: Pixabay

Thierry Breton uniós biztos megerősítette, hogy a turisztikai ágazatot érintette először a járvány, és ez a szektor fog belőle a leglassabban is felépülni. Hangsúlyozta, hogy a következő hétéves költségvetés hosszú távú kríziskezelő alapjaiból a turizmusnak is kiemelten részesülnie kell, ezért támogatásáról biztosította azt a korábbi javaslatot, miszerint a közel 350 milliárd euró éves bevételt termelő turisztikai ágazat kapjon külön költségvetési sort a soron következő uniós költségvetésben.