Lemondáshullámot indított el az egészségügyi rendezvények tiltása

Forrás: turizmus.com

 2021. november 17. 17:32

November 14-én megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása az egészségügyi ágazatban a szakmai rendezvények személyes jelenléttel történő megtartásának tiltásáról – tájékoztatta lapunkat a MaReSz és az MSZÉSZ. Ennek hatására drámai lemondáshullám indult meg.

A két leginkább érintett szakmai szervezet, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége közös közleményében arról tájékoztatott, hogy a rendelet értelmében 2021. november 14-től az egészségügyi ágazatba tartozó szakmai tárgyú rendezvények, így különösen a szakmai konferencia, a szakmai nap, a szakmai fórum, szakmai előadás, szakmai továbbképzés, szakmai tanfolyam, tréning személyes jelenléttel történő megtartása az utasítás visszavonásig tilos. Az ebbe a körbe tartozó rendezvények megtartása a továbbiakban kizárólag online módon történhet. Ez alól csak a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó, online módon nem megtartható rendezvények jelentenek kivételt (orvosi konzíliumok, egészségügyi munkamegbeszélések).

Az egészségügyi témájú szakmai rendezvények, továbbképzések hazánkban az egyik legfontosabb húzóágazatot jelentik az üzleti rendezvények piacán

Fotó: 123rf.com

Az utasítás vonatkozási köre nem teljesen tisztázott. Egyeztetve a MaReSz szakjogászával, Nemes Ákossal, az utasítás vélhetőleg csak azokra az intézményekre vonatkozik, amelyek az Emberi Erőforrások Minisztérium közvetlen irányítása alá tartoznak – írták. A tisztázás érdekében a MaReSz beadvánnyal fordult az EMMI felé állásfoglalását kérve, hogy az egészségügyi ágazaton belül pontosan kikre vonatkozik a tiltás.

A Covid után épphogy csak éledező rendezvénypiacot nagymértékben visszaveti ez a korlátozás, hiszen az egészségügyi témájú szakmai rendezvények, továbbképzések hazánkban az egyik legfontosabb húzóágazatot jelentik az üzleti rendezvények piacán, az események majdnem 50 százalékát ez a kör teszi ki. A turizmuson belül a magasabb költésű és prémium színvonalat képviseli ez a szektor.

A MaReSz- és az MSZÉSZ-tagok beszámolói alapján a miniszteri utasítás következtében drámai lemondáshullám indult el ebben a szegmensben, mely a vidéki és budapesti szállodákat, rendezvényhelyszíneket, vendéglátást is nagymértékben érinti. Az élőre tervezett események várhatóan kevesebb, mint felét pótolják online módon, melyek jövedelmezősége töredéke a személyes jelenléttel, élőben megrendezett, szállásfoglalással együtt járó rendezvényeknek.

"A rendezvényeket érintő korlátozások mellett az egészségügyi konferenciák teljes tilalma az őszi időszakban további milliárdos bevételkiesést jelent a rendezvényszervezőknek, szállodáknak, rendezvényhelyszíneknek, pedig szövetségeink véleménye szerint a jól működő gazdasági és tudományos élethez nélkülözhetetlen rendezvények megfelelő biztonsági előírások mellett, jól kontrollált körülmények között a pandémiás időszakban is megtarthatóak" – olvasható a közös közleményben.