Lenti és Lipót a legvirágosabb települések között

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 20. 11:09

Elkezdődtek a Virágos Magyarország verseny területi díjátadói. Elsőként a Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyét magában foglaló régióhoz tartozó települések között hirdették ki a nyerteseket.

Idén először már nem csak egy országos díjátadón értékelik a Virágos Magyarország versenyben részt vevő településeket, hanem első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak. Az első területi díjátadót augusztus 17-én, Keszthelyen szervezték meg, ahol a Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyét magában foglaló régióhoz tartozó települések között hirdették ki a nyerteseket. A három megyéből pályázó városok között Lenti, a falvak között pedig Lipót lett az első helyezett, így a térségből ők indulhatnak az országos fődíjért folyó versenyben, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten – tájékoztatott a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján.

A 2. helyezettnek járó területi Arany Rózsa díjat Zalaegerszeg kapta. A Virágzó Önkormányzatért különdíjat a Belügyminisztérium jóvoltából a városok között Hévíz, míg a falvak között Rajka nyerte el, az Agrárminisztérium pedig Mosonmagyaróvárt részesítette elismerésben és Virágos Vidék különdíjjal jutalmazta.

A régióból Lenti és Lipót indulhatnak az országos fődíjért

Fotó: MTÜ

A Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyéket magában foglaló régió további díjazottjai:

Arany Virág díj – Bókaháza, Zalaszentmárton (Zala megye)

Díszkertészek különdíja (a Magyar Díszkertészek Szövetségének díja) – Rábapordány (Győr-Moson-Sopron megye)

Helyi Érték Különdíj (a Balatoni Szövetség díja) – Balatongyörök (Zala megye)

A Legvirágosabb Úti Cél verseny (közönségdíj, Facebook-szavazás az 1000 fő és kisebb lélekszámú falvak kategóriában – Acsalag (Győr-Moson-Sopron megye)

 

Erdélyi települések is versenyezhetnek

A Virágos Magyarország versenyben idén először – hagyományteremtő céllal – már az erdélyi települések is részt vehettek,  amelyek saját kategóriában versenyeznek, és különdíjat kapnak majd. Ez az első lépés afelé, hogy minden határon túli magyarlakta település csatlakozhasson a környezetszépítő kezdeményezéshez.

A legvirágosabb határon túli várost és falut, valamint a díjazott fővárosi kerületeket szintén az októberi országos átadón jelentik majd be. A győztes magyarországi falu és város idén is képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen, és minden segítséget megkapnak majd a szervezőktől: tájépítészekből és kertészekből álló szakmai csapat segíti majd a felkészülésüket – írja az MTÜ.