Létrejön a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

Forrás: turizmus.com

 2017. december 21. 15:36

2019. január 1-jétől megváltoznak a szálláshely-szolgáltatók adatközlési kötelezettségének szabályai.

November 23-i cikkünkben számoltunk be arról, hogy a kormány módosítaná a szálláshely-szolgáltatók adatközlési kötelezettségének szabályait. A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi törvény módosítása szerint Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ néven felhő alapú informatikai rendszer jönne létre, ami a jogszabály megfogalmazása szerint könnyíti a szálláshely-szolgáltatók adminisztrációját, és egyben támogatja az országos statisztikai adatgyűjtést.

A rendszer létrejöttét lehetővé tevő törvénymódosítás illetve a rendszert működését leíró jogszabály 2017. december 21-én már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A kereskedelemről szóló 2005. évi törvény módosítási javaslata alapján a kormány felhatalmazást kapott arra is, hogy rendeletben állapítsa meg a szálláshely-szolgáltatás feltételeit, a szálláshely-üzemeltetés bejelentésének rendjét, a szálláshely-nyilvántartás személyes adatot nem tartalmazó adattartalmát és a nyilvántartás-vezetés eljárási szabályait, a szálláshely-szolgáltató tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségeit, valamint a kötelezettségek be nem tartásának jogkövetkezményeit.

A kisebb szolgáltatóknak ingyenes lesz a szoftver

Fotó: pixabay.com

Jogi szakértőnk, Salamon András a következő magyarázatot fűzte a jogszabályhoz:

"A kereskedelmi törvény eredeti 12. § (1) bekezdés 3. sorában a szállásadók helyébe a szálláshely-szolgáltató szó került (ez csak pontosítás), illetve a 4. sor az adatszolgáltatás rendje kifejezéssel egészült ki. Ez utóbbi olyan mint az adózás rendje: kötelező, nem lehet eltérni, az esetleges eltérést vagy mulasztást, hiányt büntetni fogják (a későbbi rendeletben lesz pontosítva).
A módosítás lényege, hogy a kormány egy később megalkotásra kerülő rendeletben előírja, hogy a szálláshely-szolgáltatók statisztikai adatokat kötelesek adni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató központnak. A központ üzemeltetőjét a kormány szintén egy későbbi rendeletben nevezi meg, a módosítás többi szövegéből vélelmezhető, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség lesz az.
A leendő rendelet fogja pontosan meghatározni, hogy milyen adatokat kell majd a központnak megadni, és a mulasztásnak milyen jogi (anyagi) következményei lesznek.
A szálláshely-szolgáltatók csak olyan szoftvert alkalmazhatnak, amelyet az MTÜ ad ingyenesen a szálláshely-szolgáltatók közül azoknak, amelyek legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosít szálláshelyként.
Érdekes a (3) bekezdés. Itt az áll, hogy a szálláshely-szolgáltató a vendégkönyv vezetését (3. országbeli vendégeknél) és az ifa nyilvántartást ezzel a szoftverrel is teljesítheti, azaz a vendégkönyv és az ifa eddigi külön nyilvántartása ezzel a szoftverrel kiváltható lesz.
Nagy pozitívum, hogy az adattovábbítás díjtalan lesz.
Összefoglalva: lesz egy adatközpont, ahová a szállodák kötelesek lesznek - szankció kilátásba helyezésével - adatokat küldeni, ezt az adatgyűjtést/rendszerezést/továbbítást olyan szoftverrel végezhetik amelyet az MTÜ ad ingyenesen a szállodáknak és ezzel a szoftverrel a nem uniós vendégek (3. országbeli) vendégkönyve és az ifa nyilvántartás is vezethető."

A Magyar Közlöny aktuális számát letöltheti IDE kattintva.
A vonatkozó rész a 34522. és a 34523. oldalon található.