Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

Forrás: MTI

 2020. január 21. 16:49

A kormányzat Budapest-politika szakmai műhelye a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre. Vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása.

A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben.

A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a központ létrehozása kapcsán kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város.

A BFK Budapest-politikai szakmai műhelyeként működik majd

Fotó: 123rf.com

A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták.

Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta. A szakember a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosan megkezdi a munkát.

"Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral" – fogalmazott Gulyás Gergely.

A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

Vitézy Dávid korábban a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátoraként adott interjút lapunknak.