Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség

Forrás: MTI

 2022. szeptember 12. 17:55

Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), szeptembertől 11 állami informatikai társaság és egy költségvetési szerv került négy minisztériumtól mintegy ötezer dolgozóval az újonnan megalakult szervezethez – jelentette be Guller Zoltán vezérigazgató hétfőn háttérbeszélgetésen Budapesten.

Guller Zoltán elmondta, hogy négy kiemelt projektet indítanak el, az egyik a digitális állampolgárság megteremtése 2023-ban. Példaként említette, hogy az azonosításhoz nem lesz szükség személyi igazolványra, amit lehet, mobiltelefonon keresztül el lehet intézni. Az a cél, hogy 2026-ig megvalósulhasson a digitális azonosíthatóság, és mindent el lehessen intézni digitálisan. A jövőben a DMÜ látja el az e-közigazgatással, az informatikával, az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítésével, a kormányzati célú elektronikus hírközlési tevékenységgel, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításával kapcsolatos állami feladatokat.

„Új időszámítás kezdődött a kormányzati informatika területén világos célokkal, ügyfélközpontú hozzáállással” – fogalmazott Guller Zoltán.

Év végéig átvilágítják a társaságokat, sok párhuzamosság miatt új rendszert alakítanak ki, sikeres külföldi példák alapján.

Az azonosításhoz nem lesz szükség személyi igazolványra, csupán mobiltelefonra

Fotó: 123rf.com

A szakember elmondta továbbá, hogy nyolc hónap alatt megvalósul az új működési rend. Jelenleg több mint 30 stratégia érinti az állami informatika területét, a tervek szerint egyetlen stratégia lesz majd, ezt év végéig kialakítják. Számos kérdésről nyilvános konzultációt terveznek majd indítani.

Vizsgálják a kormányzati felhőstratégiát, az adatvezérelt állami intézményrendszer megvalósítását. Példaként említette a turisztikát, ahol már megvalósult az adatvezérelt döntéshozatal a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-es bevezetésével, ami a szálláshely-szolgáltatói szektort a teljes körű digitalizáció útjára állította.

Guller Zoltán közlése szerint az egyik legfontosabb cél, hogy ügyfélbarát legyen a közigazgatás, könnyű, logikus ügyintézés érdekében a meglévő mintegy 1300 applikációt ügyfélközpontúvá alakítva. Hangsúlyos szerepet kap az adatalapú kormányzás – mondta. Az államnál rendkívül sok adat áll rendelkezésre, amiből lehet döntést hozni és előkészíteni, ezt kiemelt fontosságúnak nevezte.

A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli, a működés racionalizálása érdekében a DMÜ egyfajta ernyőszervezetként tevékenykedik majd.