Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat, megjelentek a részletszabályok is

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. augusztus 30. 20:33

Szeptember 1-jétől csak indokolt kivételekkel léphetnek be külföldi állampolgárok Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk – jelentették be a pénteki Kormányinfón. Vasárnap megjelentek a részletszabályok is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint fennáll a koronavírus-fertőzés behurcolásának esélye, a fertőzések többsége külföldi eredetű. Mint mondta, a gazdaságra, az idősekre és az iskolásokra is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen.

Kiemelte: azt tudták megállapítani, hogy miután a behurcolás a legnagyobb veszély, ha zárják a határokat, akkor az itthoni szabályok betartásával – köztük a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás – kordában tartható a vírus.

Kivételt a részletszabályok szerint – a korábbiakkal megegyezően – a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek. Továbbra is lehet napi munkavégzés céljából ingázni az államhatártól 30 km-en belül, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet – ismertette a miniszter.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, és a tesztet maguknak kell finanszírozniuk, nem fizeti ki helyettük az állam.

Szeptember 1-jétől csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el ilyenkor, a külföldön elvégzett teszteket nem.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott.

A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Magyarország kivételével minden ország vörös besorolást kapott

Fotó: 123rf

A miniszter azt mondta, Európában elkezdődött a járvány második hulláma, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll – tette hozzá.

A kormány egyelőre nem tervezi, hogy külön vásárlási idősávot jelöl ki a 65 évnél idősebb korosztálynak, valamint nem valószínű a kijárási korlátozás bevezetése sem.

A Budapesten szeptember 24-én megrendezésre kerülő Európai Szuperkupa-döntőre csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok külföldről, ha negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el, és még az sem biztos, hogy szurkolók is ott lehetnek a stadionban – mondta a miniszter.

 

Frissítés: Megjelentek a részletszabályok

A Magyar Közlönyben augusztus 30-án megjelentek a szeptember 1-jén életbe lépő utazási korlátozásokra vonatkozó szabályok.

A Kormány a 407/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben rendelkezik a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról a teljes határon szeptember 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakra. 

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet értelmében szeptember 1-jétől a magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarországra történő belépésük során egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerülnek elhelyezésre.

Ha az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg fertőzés gyanúját, és a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban helyezik el. Ha a nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban, a magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező, külföldön élő magyar állampolgár 14 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

A karanténban elhelyezett személy kérelmére az illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal molekuláris biológiai vizsgálaton vegyen részt a felmentés megadása érdekében.

 

Nem magyar állampolgárnak adható felmentés

Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be.

A rendőri szerv engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja:

a) a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel;

b) olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja;

c) az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybevétele;

d) a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja;

e) a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja;

f ) a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel;

g) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása;

h) a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

i) az a)–h) pontokon kívül méltányolható ok.

Lehetőség van a kapcsolt vállalkozások vezető tisztségviselőjének vagy munkavállalójának Magyarországra történő belépésére is üzleti célú utazás keretében. Üzleti céllal bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére.

Ingázókra vonatkozó szabályok

A külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésben – meghatározott szomszédos állam polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, illetve a Magyarország területének az államhatártól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban a határtól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

 

Átutazók: csak egészségügyi vizsgálattal

Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

A részletszabályok teljes szövege ebben a Magyar Közlönyben olvasható el.