Lobbitémákat tárgyalt a BFTK és az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2018. április 13. 13:50

A budapesti turizmus fenntarthatóságát célzó lobbitémákról egyeztetett Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője és Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke.

Az előremutató javaslatokat a két mértékadó szervezet stratégiai partnerségben, együtt képviseli a nemzeti turizmusirányítás és a fővárosi döntéshozók felé – olvasható a BFTK közleményében.

Az elért eredményeket akként lehet ugyanis fenntartani, ha házunkon és hazánkon belül felhívjuk a döntéshozók figyelmét azokra a jelenségekre, melyek a turizmust – és ezzel átfedésben – Budapest lakosságát is érintik. Turisztikai vonatkozásban a BFTK a szakmai felelőse az információ áramoltatásának, hiszen minden felületén (személyesen és online) minden nap találkozik a turistákat is érintő problémákkal, a tapasztalatokat elemzi, azokból következtetéseket von le és gazdasági és társadalmi környezetbe ágyazva, stratégiai partnereivel egyeztetve, javaslatokat tesz a döntéshozók felé.

A dinamikus turizmusfejlődés komoly szállodaépítési beruházásokat generál Budapesten, rövid távon jelentős – közel 20 %-os szobakapacitás-bővülés – van prognosztizálva, így szükséges átvilágítani és egyértelműen szabályozni a közösségi (airbnb-típusú) szálláskiadást, nemzetközi jógyakorlatok meghonosításával.

A VII. kerületi bulinegyed túlhasználatának és a turisztikai csomópontok (pl. Várnegyed, Városliget) logisztikai problémáinak kezelése mellett szükséges a budapesti turizmus térbeli és időbeli szétterítése, attrakciók megvalósítása a belvároson kívül, és szezonhosszabbító rendezvények támogatása.

Az előremutató javaslatokat a két mértékadó szervezet stratégiai partnerségben, együtt képviseli a nemzeti turizmusirányítás és a fővárosi döntéshozók felé

Fotó: pixabay

A BFTK mint Budapest Főváros hivatalos kulturális és turisztikai szervezete szorgalmazza a közterületi állapotok átfogó rendezését, mind jogi, mind egyéb, azaz rendészeti, közbiztonsági (tourist police), köztisztasági és közegészségügyi szempontból. Egy Budapest van – a turisták a magyar fővárost választják úti célul és nem városrészeket, azaz mindenütt kulturált városkép és igényes szolgáltatás kell, hogy fogadja őket. Ennek megteremtése a Főváros kompetenciája, kerületeken átívelő szemlélet, szabályozás és finanszírozás mellett.

A felek egyetértenek abban, hogy továbbra is lobbizni kell a nagy kapacitású budapesti kongresszusi központ mielőbbi megépítéséért, amit többek között a fővárosban építés, előkészítés alatt álló jelentős számú szálloda a következő 2-3 évben várható piacra lépése mellett az is elengedhetetlenné tesz, hogy a desztináció stratégiai célkitűzése a magasabb hozzáadott értékű turisztikai termékek – így a MICE/hivatásturizmus – fejlesztése és ezáltal még igényesebb célcsoportok hatékony elérése.

A BFTK és az MSZÉSZ – elhatározásuk szerint – közös lobbianyagokat állít össze és képvisel, valamint évente kétszer közös sajtótájékoztatót tart, kommunikálva egyebek mellett a BFTK által is fémjelzett, kiemelkedő kulturális rendezvények szállodai vendégforgalomban is tükröződő hatásait – összegzi a közlemény.