Magyar kulturális évadok 2019-ben

Forrás: turizmus.com

 2019. január 03. 14:20

A kormány tavaly év végén határozatot hozott a 2019-es külföldi magyar kulturális évadok megrendezéséről és finanszírozásáról Dél-Koreában, Izraelben, Japánban, valamint a Kínai Népköztársaságban.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 2019-ben emlékéveket, kulturális programsorozatok rendeznek a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója, a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének és a Budapest és Tel-Aviv közötti testvérvárosi megállapodás 30. évfordulója, továbbá a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából.

Ami a költségeket illeti, a programsorozat megrendezésére Japánban és Dél-Koreában 2019-ben 415 millió forintot, Izraelben 385 millió forintot, a Kínai Népköztársaságban 400 millió forint – összesen 1,2 milliárd forint – forrást biztosítanak a költségvetésből.

Négy országban összesen 1,2 milliárd forintot fordítanak idén magyar kulrurális évadokra

Fotó: Facebook

A kormány felhívja a külgazdasági és külügyminisztert az eseménysorozatokhoz kapcsolódó feladatok teljesítéséhez szükséges beszerzések lefolytatására, azzal, hogy a beszerzések mentesülnek a kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről beszerzési tilalom alól.

A magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulójával összefüggésben Szöulban, valamint a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójával összefüggésben Tokióban külföldi magyar intézetet nyitnak.