Magyar Kulturális Intézet nyílt Szöulban

Forrás: turizmus.com

 2019. december 12. 14:46

A szöuli intézmény megnyitásával 26-ra nőtt a magyar kulturális intézetek száma a világon.

A megnyitón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: 30 évvel ezelőtt új Európa született azzal, hogy a közép-európai országok visszanyerték szabadságukat. Magyarország büszke arra, hogy ezen országok közül elsőként vette fel a diplomácia kapcsolatokat Dél-Koreával.

A miniszter szavai szerint a két ország közötti kapcsolat még sose volt olyan jó mint jelenleg. Kiemelte: Magyarország és Dél-Korea között földrajzi értelemben nagy a távolság, ezért az együttműködésüknek stabil alapot kell adni, amelyet leginkább az emberek közötti kapcsolat tud biztosítani, ezt pedig az oktatással és a kultúrával lehet a legjobban építeni – írja az MTI.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Csang Dzse Bok, a dél-koreai külügyminisztérium nyilvános diplomáciáért és kulturális ügyekért felelős nagykövete megnyitja a Magyar Kulturális Intézetet Szöulban

Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Jelenleg 751 koreai diák tanul magyar egyetemen, közülük százan magyar állami ösztöndíjjal folytatják tanulmányaikat. Magyarországon már két egyetemen is lehet koreai nyelvet tanulni, és még csütörtökön aláírják azt a megállapodást, amelynek nyomán Magyarország vendégoktatót küld Koreába, így magyar nyelvű képzés indul a szöuli Dankook Egyetemen.

A diplomácia kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából magyar kulturális évadot rendeztek Szöulban, amelynek keretében több mint 50 eseményt rendeztek, köztük a Magyar Állami Operaház első ízben látogatott a dél-koreai fővárosba.

A szöuli intézmény megnyitásával 26-ra nőtt a magyar kulturális intézetek száma a világon.

A szöuli kulturális intézet megnyitása előtt pár héttel Budapesten Európa legnagyobb koreai kulturális központja nyílt meg.