Magyar múzeum nyerte az online multimédia fődíját Sanghajban

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 31. 19:24

Nagydíjat és egy arany fokozatú elismerést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum a Sanghajban megrendezett AVICOM F@IMP 2.0 online multimédia fesztiválon.

Az interaktív multimédia kategóriában indított, Magic Wall for Travelling Exhibition Sissy and Hungary című filmben látható interaktív videófalat az AVICOM (Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága) nagydíjával jutalmazták, míg a rövidfilmes kategóriában a Hungarian National Museum Malenkij Robot Memorial Place (Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Emlékhelye) című film az aranyérmet kapta, amelyet a Baga Photo & Videography készített.

A múzeum tájékoztatójában felidézi, hogy az MNM 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században címmel, amelyet csaknem 700 ezren tekintettek meg.

A tárlat egyik fő attrakciója az az ötméteres Magic Wall volt, amelyen a látogatók interaktív módon kerülhettek közel a bemutatott tárgyakhoz.

A fődíjas Magic Wall videófal a sanghaji Sissy and Hungary kiállításon

Fotó:  turizmus.com

Ahogy az a lenti filmen is látható, az eszközön egyszerre többen képesek böngészni a bemutatott műtárgyakhoz kapcsolódó tartalmak között. A nagy felbontású, nagyítható fotók mellett a művek legfontosabb adatait és rövid ismertetőket is olvashatnak a látogatók, de az interaktív képernyőnek köszönhetően akár kedvenc műtárgyakat tartalmazó albumokat is létrehozhatnak a saját mobileszközeiken.

Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódó QR-kód pedig az okostelefonokhoz való kapcsolódást, és ezáltal az ismeretek további bővítését teszi lehetővé.

A videófal megvalósítója a Back és Rosta Kft., és bár magyar innovációról van szó, a fejlesztés jelentős része Sanghajban történt.

Jelenleg magyar fejlesztésű Magic Wall várja a látogatókat a pekingi Tiltott Város Palotamúzeumában, az agyagkatonákat bemutató Senhszi Történeti Múzeumban, a Sanghaj Múzeumban, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeumban is.

Az AVICOM a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) tagszervezete. A F@IMP 2.0-re azok az ICOM-tagsággal rendelkező múzeumok nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét.

Idén 12 országból 57 pályamű érkezett, a nemzetközi zsűri 34 díjat osztott ki, ebből a két legrangosabb elismerést a Magyar Nemzeti Múzeum nyerte. Emellett több hazai intézmény szerepelt eredményesen, az MTI híradása szerint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum két ezüstérmet, a Néprajzi Múzeum két bronzérmet, míg a Petői Irodalmi Múzeum szintén egy bronzérmet hozott haza.