Magyar Turisztikai Ügynökség a Kacsa utcában

Forrás: turizmus.com

 2016. április 25. 15:18

Az MT Zrt. átalakulásával hétfőn megalakult az MTÜ (Magyar Turisztikai Ügynökség) – jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter április 25-én. Seszták Miklós bemutatta a szervezet új vezetőjét, Guller Zoltánt és a területért felelős kormánybiztost, Bienerth Gusztávot is.

A miniszter kifejtette: a turizmussal kapcsolatos szakmai felügyelet és felelősség az övé, azonban az ágazat piaci igények szerinti újraszervezését, a jogalkotói munka szakmai előkészítését, valamint a nemzeti marketing feladatokat – beleértve a rendezvények koordinációját, a termékfejlesztést, vagy a külképviseletek irányítását - az ügynökség végzi majd.

A szervezet vezetője Guller Zoltán (korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Erzsébet program miniszteri biztosa), aki, kérdésünkre elmondta, hogy az MTÜ cégjogilag egy zártkörű részvénytársaság lesz, amely viszi tovább az MT Zrt. feladatait, csak kibővülő hatáskörrel és lehetőségekkel.

Az MTÜ felügyeletét Bienerth Gusztáv (korábban a Pricewaterhouse Coopers igazgatója, folytatólag az Olimpiai Védnökök Testületének tagja, a Budapest Barátai Együttműködés alapítója) látja el, kormánybiztosként. Seszták Miklós úgy fogalmazott, hogy a kormánybiztosi intézmény a minisztériumok felett, de a miniszterelnökség alatt helyezkedik el. Maga a kormánybiztos a miniszterelnököt képviseli, s felelőssége és lehetősége, hogy akár az összes többi tárcával szemben, de inkább azokkal egyeztetve eljárjon a turizmus ágazat érdekében. Bienerth Gusztávot a közelmúltban rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder János köztársasági elnök. Kérdésünkre a kormánybiztos elmondta, hogy ezzel a diplomáciai ranggal még hangsúlyosabban tudja majd képviselni a magyar turizmus ügyét.

Az MTÜ a Magyar Turizmus Zrt. jelenlegi székhelyén, tehát, a budai Kacsa utcában működik majd. A folytonosságot jelzi az is, hogy a nemzeti marketingszervezetnél dolgozó valamennyi szakembernek felajánlják a munka folytatását.

 

A klasszikus állami irányításban dolgozókra, tehát az eddigi NGM helyettes államtitkárság, illetve a Turizmus, vendéglátás főosztály munkatársaira is számítanak, csak, megváltozott struktúrában. Némelyikük az MTÜ kötelékében folytathatja majd, a szabályozási munka szakmai előkészítésében, a többiek viszont az NFM egyéb, már meglévő szervezeti egységeiben kapnak majd helyet.

A kormánybiztos újságírói kérdésre kifejtette, a most felálló, új struktúra képes lehet biztosítani az eddig is jól teljesítő, de, sokkal többre hivatott turisztikai ágazat nemzetközi versenyképességét. Bienerth Gusztáv elmondta azt is, hogy a szakmai szervezeteket természetes szövetségesnek tekinti, hiszen közösek az érdekeik.

Guller Zoltán szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy az ügynökség leginkább koordináló szerepet tölt majd be, legfőbb feladatának azt tekinti, hogy egy világosan megfogalmazott stratégia mentén segítse a vállalkozásokat.

Bartolf Ágnes felvételein az Opera Cafe-ban a sajtótájékoztatót tartják, balról jobbra: Gerendai Károly, Káel Csaba, Seszták Miklós, Bienerth Gusztáv, Guller Zoltán és Zsidai Roy

A miniszter, a kormánybiztos és a vezérigazgató szavait erősítette meg Káel Csaba (MÜPA, BTF, Cafe Budapest), Gerendai Károly (Sziget Produkció, Costes éttermek, Budapest Óriáskerék, WAMP Design piac, Gourmet Fesztivál), valamint Zsidai Zoltán Roy (Zsidai Group, Pannon Gasztronómiai Akadémia), akik részben vállalkozóként, részben a turizmus egy-egy területének szakembereként vesznek részt az új struktúra kialakításában. Mindhárman azt hangsúlyozták, hogy a magyar turizmus a mostaninál is komolyabb sikerre van ítélve, ha egy piaci alapon szerveződő struktúrában kap támogatást az államtól.

 

Az állam támogatásának erősödése nem feltétlenül forintban mérhető – 2016-ban semmiképpen nem, hiszen az idei költségvetési mozgástér adott -, hanem, turizmusbarát szabályozásban, budapesti és vidéki brandek kidolgozásában, a jelenleg is rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásában.

 

Forrásokról szólva, szerkesztőségünk kérdésére Bienerth Gusztáv kifejtette, hogy a turizmus ágazat kiemelt partnerei lesznek a nemzetközi sportesemények, azok közül is kiemelkedően a remélt 2024. évi olimpiai játékok.  De ez nem jelenti pl. azt, hogy az olimpiai pályázat támogatására szolgáló, 10 milliárd forintot is meghaladó, idei marketing keret elköltésébe az ügynökséget is bevonnák.

A 2014-2020 közötti uniós támogatási ciklus turisztikai forrásait (elsősorban GINOP és TOP) véletlenül sem szeretnék veszélyeztetni, ezért, az ügynökség csak a döntések szakmai részét vállalja át, de a pénzek kezelésével felhatalmazott irányító hatóságok maradnak az NGM kötelékében.

A kormánybiztosnak nem lesz külön munkaszervezete, számára a humán és a technikai infrastruktúrát az immáron az NFM kötelékébe tartozó MTÜ adja majd.