Magyar Turizmus Minőségi Díj - várják a jelentkezéseket

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 31. 12:30

Szeptember 30-ig várja a Magyar Turisztikai Ügynökség a szállodák és éttermek jelentkezését az idei megmérettetésre.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 célja, hogy a magyar turizmus GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása a jelenlegi 10-ről 16 százalékra növekedjen 2030-ra, s ezáltal Magyarország 19 helyet lépjen előre a turizmus nemzetközi versenyképességi listáján.

A turizmus minőségi szintlépését ösztönzi a Magyar Turisztikai Ügynökség által működtetett Magyar Turizmus Minőségi Díj programja is, amelyre idén szeptember 30-ig várják a szállodák és az éttermek jelentkezését.

A turisztikai stratégiai célok elérését a kormány minden idők legnagyobb léptékű fejlesztési programjával is segíti. Emellett az ágazat versenyképességéért a legtöbbet maguk a turizmusban tevékenykedő vállalkozások tehetik. A folyamatosan emelkedő vendégigényeknek való megfelelés, a szolgáltatási minőség ma az egyik legfontosabb versenyképességi tényező.

A Magyar Turisztikai Ügynökség ezért kiemelten fontosnak tartja a szolgáltatók edukációját, a minőségtudatosság erősítését. A Magyar Turizmus Minőségi Díj programot is ennek jegyében hirdeti meg minden esztendőben az MTÜ.

A program ugyancsak fontos célja, hogy a szolgáltatókat, kis- és középvállalkozásokat segítse minőségi munkájukban, igazodási pontokat kínáljon minőségi fejlesztéseikhez, és ezzel jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítson számukra.

Az idei megmérettetésre 2018. szeptember 30-ig jelentkezhetnek a minőség iránti elkötelezett szállodák és éttermek.

A nevezés módjáról, a versenyfeltételekről részletes tájékoztatást nyújt a 2018. évi pályázati kiírás, valamint a működési szabályzat, amely a program weboldaláról érhető el: https://mtu.gov.hu/cikkek/mtmd

A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, amely a turisztikai vállalkozások, éttermek és szállodák részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget.

A rendszer nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) is akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a díjnyertes éttermek és szállodák jogosultak a „European Hospitality Quality" (EHQ) minősítési rendszer elismerését jelző Q jel használatára is, amely versenyelőnyt biztosít számukra a nemzetközi piacokon.

A díjat három évre ítélhetik oda, nyertese ez idő alatt jogosult a hazai Q-logó és a cím, valamint az európai Q-s minősítés használatára. Az érvényességi idő alatt a díjazottaknál bármikor végezhetnek utóellenőrzést (legalább egy alkalommal ez mindenképpen megtörténik). Indokolt esetben a díj vissza is vonható.

Sok szolgáltató már kétszer, sőt néhányuk már háromszor is kiérdemelte a védjegyet, miután az érvényességi idő meghosszabbítására szolgáló megújító pályázaton is sikerrel szerepelt.

Jelenleg 47 szálloda és 18 étterem jogosult a kiemelt minőséget tanúsító védjegy használatára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség arra buzdítja a szállodákat és éttermeket, hogy a minősítésre pályázva minél többen váljanak maguk is cselekvő részeseivé a turizmus minőségi szintváltásának.