Magyarország a díszvendég a hamburgi kikötőfesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2016. május 06. 16:52

Idén Magyarország a díszvendége a világ legnagyobb kikötői fesztiváljának, amellyel Hamburg minden év májusában kereskedelmi központtá válását ünnepli. A kikötő-születésnap másfél milliós közönsége 1700 négyzetméteren ismerheti meg a magyar különlegességeket.

Hazánk a hamburgi szenátus meghívására idén partnerországként szerepel Németország legjelentősebb szabadtéri vásárán. Glázer Tamás, a magyar megjelenést szervező Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: Németországban inkább a délnémet és a keletnémet területeken magas Magyarország ismertsége, így az észak-német központ új piaci lehetőségeket teremt a hazai turisztikai szolgáltatók számára – írja az MT Zrt. közleményében.

 

A május 5. és 8. között zajló fesztivál idején több száz programot tartanak a kikötő hat kilométeres szakaszán. A kikötő csomópontjának számító Kehrwiederspitze fősátrában 1700 négyzetméteres területen jelenik meg Magyarország. Budapest mellett Hévíz és Nyíregyháza is önálló standon mutatkozik be. Az országbemutató részeként árusítással egybekötött Unicum-, pálinka- és ételkóstolóra is lesz a magyar sátorban. A fesztivál idejére Hamburgba költözik a HelloWood faépítész csapatának a Hősök terén is kiállított, világító Budapest-installációja. A Rubik-kocka show mellett kézműves termékekkel, egyedi tervezésű ajándéktárgyakkal, játékokkal hívják fel a figyelmet Magyarországra.

Glázer Tamás kiemelte: az esemény különösen fontos megjelenési lehetőség hazánknak, hiszen Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek és vendégéjszakák száma a tavalyi értékekhez hasonló: közel 550 ezer német vendég töltött el mintegy 2 millió vendégéjszakát a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2015-ben. A KSH adatai szerint csak az 5 napnál tovább tartózkodó turisták költése meghaladja a 120 milliárd forintos bevételt éves szinten.

A fesztiválon számos fogyasztói réteg szólítható meg, hiszen a programok szinte minden korosztály számára kikapcsolódást nyújtanak. A látogatók többsége társasággal érkezik és visszatérő vendége a rendezvénynek, amely a német közönségen túl a skandináv országok és a szomszédos Svájc lakosainak figyelmére is számot tart.

 

Az eseményhez kapcsolódva gazdasági fórumot rendeztek a hamburgi kereskedelmi kamara szervezésében. A május 4-ei ülésen Budapest fejlesztéseit is bemutatták – írja a Budapestinfo.hu.

A fórumon köszöntőt mondott Fritz Horst Melsheimer, a hamburgi kereskedelmi kamara elnöke, valamint Györkös Péter Imre Magyarország berlini nagykövete. A konferencia előadói főként gazdasági, adózási, illetve a pályázati lehetőségeket bemutató témákban prezentáltak. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) képviseletében Pap Mária turisztikai divízióvezető mutatta be a Budapesten jelenleg folyó beruházásokat, valamint azok városképi és turisztikai vonatkozásait. A magyar főváros kulturális és sportmetropoliszként történő újrapozicionálása jegyében kiemelte a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Úszóarénát, továbbá beszélt a Rak-Park és a Liget projektekről, valamint a tömegközlekedés modernizálásáról is.