Magyarország a vatikáni betlehem-kiállítás díszvendége

Forrás: turizmus.com

 2019. december 09. 09:13

Tizennyolc magyar kézműves betlehem bemutatásával kezdődött nemzetközi kiállítás a Vatikánban. Hazánk a jövő évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra igyekszik ráirányítani a figyelmet a megjelenéssel.

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök óriási lehetőségnek nevezte a szereplést díszvendégként a betlehemi kiállításon. „Megismertethetjük hagyományainkat, és ezzel együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) is felhívjuk a figyelmet” – mondta az MTI-nek.

Idén 18 magyar betlehemet állítottak ki a Vatikánban

Fotó: Pixabay

A vatikáni betlehemi-kiállítást szervező Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a kongresszussal Budapest és egész Magyarország a világegyház figyelmének középpontjába kerül.

A „100 betlehem” című vatikáni kiállításra idén 30 ország küldött betlehemet. Magyarország 1993 óta vesz részt a nemzetközi adventi eseményen: idén 18 magyar betlehemet állítottak ki, köztük a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus betlehemét.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) támogatásával Vatikánba érkezett magyar betlehemek között látható gyöngyből, mézeskalácsból, újrahasznosított papírból, kukoricacsuhából készített alkotás is.

A Szent Péter térre vezető sugárútról nyíló betlehemi kiállítás január 12-ig látható.

 

Meghívó a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra

Az egyik legnagyobb nemzetközi vallási eseménynek számító Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 13. és 20. között zajlik majd.
„Ez a betlehemi-kiállítás meghívás a kongresszusra, éreztetni szeretnénk, hogy mindenkit várunk határon belül és kívül is” – mondta Farkas Balázs, a NEK irodai és gazdasági vezetője.

Szontagh Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmusért felelős programigazgatója elmondta, hogy a világturizmus egyharmadát a vallási idegenforgalom teszi ki. Hangsúlyozta, hogy a NEK idegenforgalmi üzenetének Magyarország keresztény identitásának megmutatását tartja. Úgy vélte, az érkező hívők és turisták között sok lesz az egyszeri, talán most először Magyarországra látogató. A NEK részvételi regisztrációja időben megindult, így pontos adatok állnak majd rendelkezésünkre a látogatók számáról.