Magyarország konzuli képviseletet nyitott Miamiban

Forrás: MTI

 2019. február 05. 16:43

A nyitás indoka a kapcsolattartás az ott élő magyarok közösségeivel, a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az ott nyaralók konzuli ügyeinek intézése.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a képviselet felavatásán közölte, hogy a képviseleten részben a magyarok konzuli érdekképviseletét látják el, részben pedig a külgazdasági kapcsolatokat építik. Mint mondta, jelenleg hét európai uniós tagállamnak – köztük Németországnak, Olaszországnak és Hollandiának – van konzuli képviselete Miamiban, de Magyarország az első közép-európai ország, amely ilyet létesít.

A külügyminiszter hangsúlyozta: „dinamikusan bővülnek és javulnak”  politikai és gazdasági kapcsolataink az Egyesült Államokkal,  az EU-n kívüli legnagyobb exportpiacunk az Egyesült Államok. Szijjártó Péter kifejtette: Florida az Egyesült Államok negyedik legnagyobb gazdasági teljesítményű állama, amellyel Magyarországnak tavaly 230 millió dollárnyi kereskedelmi forgalma volt.

Miami térségében mintegy 110 ezer magyar, illetve magyar származású ember él

Fotó: pixabay.com

Az itteni magyarok nagyon aktív közösségi életet élnek, és igen fontosnak tartják a kapcsolattartást az anyaországgal. Floridában szervezik meg minden évben az amerikai magyarság második legnagyobb eseményét, a Magyar Fesztivált. A külügyminiszter kitért rá: vannak itt olyan egyházi, oktatási szervezetek, amelyeket magyarok működtetnek annak érdekében, hogy megőrizzék a magyar identitásukat, a gyermekek beszéljék a magyar nyelvet, valamint kulturális és családi rendezvényeket szervezzenek.

Szijjártó Péter szerint mindemellett sok magyar is érkezik Floridába nyaralni, ezért a konzuli képviselet biztosítása, az itt élő magyarok közösségeivel ápolt kapcsolatok, valamint a gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében döntöttek a konzuli képviselet nyitása mellett.

Kapcsolódó cikkek