Magyarország legígéretesebb kulturális úti célját keresik!

Forrás: turizmus.com

 2017. június 22. 11:00

Június 30-ig fogadja a pályázatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy megtalálja a hazai nyolcadik Kiváló Európai Desztinációt. A győztes a „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” cím mellett az MTÜ kiemelt promóciós támogatását is elnyeri.

A címre olyan térségi összefogások pályázhatnak, amelyeknek tagja legalább három települési önkormányzat, három turisztikai szolgáltató és egy turizmushoz vagy kultúrához kapcsolódó civil szervezet. A projekt célja a turizmus területi koncentrációjának oldása – ezáltal Budapesti helyszín nem nevezhet, amit a projekt elnevezése is hangsúlyoz: „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók”.

A desztinációknak évszakonkénti bontásban össze kell állítaniuk összesen négy darab (egy ajánlat évszakonként), egyenként 3-4 napos turisztikai kínálati csomagot. A hazai verseny témája a kultúra, olyan komplett úti ajánlatokat várnak, amelyek keretein belül a turistáknak lehetőségük van a tágan értelmezett kulturális térség turisztikai kínálatának megismerésére. A pályázatok elkészüléséhez folyamatos online segítséget kínál az MTÜ az eden@mtu.gov.hu e-mail címen.

A feldolgozási időszakot követően – amely alatt a társminisztériumok és szakmai szervezetek tagjaiból álló zsűri nemcsak a pályázatokat elemzi, de a helyszínek nagy részét személyesen is leteszteli – egy konferencia keretein belül választják ki „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célját”. A konferencián a legjobb öt desztinációnak lehetősége lesz egy-egy 20 perces bemutatkozó anyaggal meggyőzni a bizottságot, akik a helyszínen választják meg a győztest.

A ,,Kiváló Európai Desztináció /Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” címet elnyerő térség az elismerő oklevél mellett az alábbi promóciós lehetőségekhez jut:

  • A desztináció marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. bruttó 2.000.000 Ft értékben járul hozzá.
  • Részvételi lehetőség a 2018. évi Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat.
  • A nemzetközi promóciót elősegítendő megjelenési lehetőség a projekt közös európai portálján (https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden_en).
  • Az Európai Bizottság a desztinációról bemutatkozó kisfilmet/fotómontázst készít.
  • A címet kiérdemlő térség részt vehet az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben.
  • A nyertes térségben előreláthatólag 2017 októberében szakmai konferenciára kerül sor.
  • A térségről szakmai kiadvány készül, amelyet elektronikus adathordozón terjesztenek.
  • A nyertes bemutatkozhat az EDEN nyertes desztinációkat bemutató, háromnyelvű brosúrában.
  • Megjelenítik a Magyar Turisztikai Ügynökség micro-site- ján (eden.itthon.hu), ahová a desztináció csomagajánlatai is felkerülnek, linkelési lehetőséggel a térség önálló honlapjához.


A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turisztikai Ügynökség saját költségvetése terhére a további négy legjobban szereplő desztinációt is promóciós díjazásban részesíti.

További információk: http://eden.itthon.hu (x)