Magyarország lekörözte Ausztriát a turizmus újraindulásában

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 14:45

Lisa Weddig, az Osztrák Turisztikai Hivatal (Österreich Werbung – ÖW) vezérigazgatója csütörtökön interaktív online tájékoztató keretében mutatta be a nemzeti turisztikai marketingszervezet 2026-ig szóló új stratégiáját, valamint a társaság aktuális akciótervét.

Az előadásban elhangzott, hogy a fenntarthatóság kérdése a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap az ÖW piaci kommunikációjában. Felmérések alapján jók az üzleti kilátások az idei évre: "Ausztria, mint biztonságos úti cél  iránti bizalom a fő küldőpiacok esetében nemcsak töretlen, hanem fokozatosan nő", ez „nagyon jó előjel", amit a februártól dinamikusan megindult foglalások is visszaigazolnak.

Lisa Weddig előadásában kitért rá, hogy a digitális megoldások minden területen elsőbbséget kapnak a társág működtetése és tevékenysége során, a kommunikáció mellett pedig a szakma számára az információszolgáltatás és edukáció a jövőben szintén fontos horizontális cél. Az ÖW büdzséje 2022-ben 36 millió euró, amelyből 28 millió eurót a szövetségi kormány, 8 milliót pedig a gazdasági kamara (WKO) biztosít. Az elkövetkezendő évben további 6 millió eurós forrással bővül a társaság költségvetése. Az idei évben forgalomélénkítő kampányokra 20 millió eurós büdzsét szán a társaság, amelyet a tartományi turisztikai hivatalokkal szoros egyeztetés során használnak fel a szinergiák mentén.

Elhangzott továbbá, hogy idén külön kampány indul – 2,5 millió euró értékben – a városlátogatás népszerűsítése érdekében, illetve megduplázzák a Kongresszusi Iroda költségvetését.

Kilátó a Hallstatti-tónál. Fokozatosan nő a kereslet Ausztria iránt a fő küldőpiacokról

Fotó: julialav/123RF.COM

 

A prezentáció során bemutatásra került, hogy nemzetközi összehasonlításban a turizmus újraindulása során Ausztria európai szinten a negyedik legjobban teljesítő ország, szorosan Magyarország után. Míg hazánkban a tavalyi főszezon turisztikai forgalma 15 százalékkal marad el a világjárvány előtti szinttől, addig Ausztriában ugyanaz a mutató 16 százalékos elmaradást jelez. E kategóriában a legjobban teljesítő országok egyébként Hollandia (–5%) és Szlovénia (–13%) voltak.

GD Consulting turisztikai tanácsadó iroda kérdésére válaszolva Lisa Weddig elmondta: a jövőben a turizmus újraindítása kapcsán „rendkívül szoros együttműködésre törekszenek más országok nemzeti turisztikai szervezeteivel is." A turizmus újraindítása hosszú évekig tartó folyamat, elsősorban a bevételi eredmények és a minőség erősítése a cél, nem pedig a vendégéjszakák mindenáron való bővítése. Az online tájékoztató vágatlanul ezen az oldalon nézhető vissza.