A beoltott svájciak korlátozás nélkül jöhetnek Magyarországra

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 14:02

Magyarország egyoldalúan elismeri a svájci védettségi igazolást. A védettségi igazolvánnyal rendelkező svájciak keddtől korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére.

A Magyar Közlöny 136. számában megjelent 28/2021. (VII. 19.) KKM rendelet értelmében Magyarország mától egyoldalúan elismeri a Svájci Államszövetség védettségi igazolványait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a svájci védettségi igazolványt felmutató személy, valamint a felügyelete alatt álló, 18. életévét be nem töltött személy korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére, a szárazföldi határokon és légi úton is.

A Magyarországról Svájcba történő beutazás szabályait már június 26-tól egyszerűsítették: a schengeni térségből, így Magyarországról is Svájcba beutazók karanténkötelezettségét megszüntették. Tesztkötelezettsége csak azoknak van, akik repülőgéppel érkeznek Svájcba, és az oltás vagy a gyógyulás tényét nem tudják igazolni. Nekik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt eredményét kell felmutatniuk. A személyes adatokat már csak a légi úton történő beutazás esetén kell megadni – olvasható a Konzuli Szolgálat tájékoztatásában.

A Matterhorn hegycsúcsa

Fotó: 123rf.com

A svájci mellett korábban a román védettségi igazolványokat ismerte el egyoldalúan hazánk.

A védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást eddig Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, a Bahreini Királysággal, Horvátországgal, Törökországgal, Észak-Macedóniával, Csehországgal, Georgiával, Mongóliával, Moldovával, Ciprussal, Szlovákiával, a Marokkói Királysággal, Albániával, Ukrajnával, Kazahsztánnal és San Marinóval kötött Magyarország, továbbá a külügyminiszter korábbi bejelentése szerint ugyanilyet köt augusztus 1-jétől a Zöld-foki Köztársasággal is.