Többet profitálhatna a külföldi egyetemistákból a belföldi turizmus

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. július 16. 14:02

A nemzetközi mobilitás szerepe a felsőoktatásban is folyamatosan növekszik, a külföldön tanuló egyetemisták száma a 7 milliót is meghaladja globális szinten. A Magyarországon tanuló külföldi egyetemi hallgatók turisztikai fogyasztási szokásairól jelent meg elemzés a Turizmus Bulletin folyóiratban.

A Turizmus Bulletin 2021. évi 2. számában megjelent „A Magyarországon tanuló külföldi egyetemi hallgatók turisztikai fogyasztási szokásainak elsődleges elemzése" című tanulmányban Csapó János és M. Császár Zsuzsa a Magyarországon tanuló külföldi hallgatókban rejlő gazdasági-turisztikai lehetőségeket tárta fel primer kutatás keretében.

A nemzetköziesedés a XXI. század átalakuló felsőokta­tásában is egyre jelentősebb, így a külföldi hallgatók helyi gazdaságban betöltött szerepének vizsgálata is aktuálissá vált. A külföldi hallgatók által generált gazdasági hatások a turizmus szektorban egy új jelenségként, az ún. akadémiai turizmus formájában öltenek formát, melynek érdemi vizsgálata a 2000-es évek közepén kezdődött.

A külföldi hallgatók egy főre jutó költései magasabbak az átlagnál

Fotó: 123rf.com

Az akadémiai turizmusban érzékelhető aktuális trendekből kiindulva a szerzők kérdőíves adatfelvételt folytattak le, amelybe 123 különböző országból érkező, összesen 6296 egyetemi hallgatót vontak be.

Az eredmények alapján kiderült, hogy a külföldi hallgatók egy főre jutó költései magasabbak az átlagnál. A KSH adatai alapján az egy vendégéjszakára jutó bruttó szállásdíj 2019-ben Magyarországon átlagosan 9731 forint volt, miköz­ben a nemzetközi hallgatók által elköltött összeg a 20 000 forintot is meghaladja – áll a tanulmányban.

A szerzők hangsúlyozzák továbbá, hogy a jelenlegi felsőoktatási stratégiai célok alapján a nemzetközi hallgatói létszám drasztikus emelkedése várható a következő években, melyre a turisztikai szolgáltatóknak is érdemes felkészülniük.

Jelenleg a szektor még kevéssé realizálta a szegmensben rejlő turisztikai lehetőségeket, így az akadémiai turizmus jelenleg még az ágazat egy kiaknázatlan lehetősége.

A kutatás további megállapításai, valamint a teljes tanulmány IDE kattintva érhető el.