Május elején indulhat újra a magyar turizmus?

Forrás: turizmus.com

 2021. április 09. 10:30

Ha a továbbiakban is a terveknek megfelelően halad az oltás, május elejére elérhetjük a négymillió oltottat és védettségi igazolvánnyal talán ekkor már lehet moziba, koncertre, szállodába menni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök április 9-én reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában értékelte az aktuális járvány- és oltási helyzetet. Az interjú során egyebek között elmondta, hogy számításai szerint várhatóan április 19-én elérjük a három és félmillió oltást, május elején pedig a négymilliót, ekkor már közel leszünk ahhoz, hogy mindenki megkapja az oltást, aki regisztrált.

A védettségi igazolvánnyal talán ekkor már lehet moziba, koncertre, szállodába menni – tette hozzá a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, hogy minden lépés a beoltottak számától függ, de figyelni kell a járványügyi adatokat is. A nyitás további lépéseire vonatkozó kérdésre felidézte a nemzeti konzultáció eredményét, amelyben a válaszadók elsőként az iskolákat nyitnák, a további sorrend pedig az éttermek, majd a szállodák, azután a jeggyel látogatható kulturális és sportrendezvények, mozik, konditermek.

"Most az iskolákkal próbálkozunk" – fogalmazott Orbán Viktor, és bejelentette az operatív törzs friss döntését: a korábban beharangozott április 19-i dátum helyett május 10-én térhetnek vissza a diákok a középiskolákba, és az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz.

A miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A miniszterelnök szerint május közepére elérhetjük a hatmillió, június elejére pedig a hétmillió magyar beoltottat, már amennyiben lesz ennyi jelentkező. Elhangzott, hogy az oltásra jelentkezők száma csütörtökön átlépte a négymilliót, ez azonban még mindig kevés, ezért a kormány kampányt indít, híres embereket kértek fel arra, hogy minél több embert vegyenek rá az oltásra.

A június 15-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idejére, aki regisztrált, mindenki megkapja az oltást. Ők védettségi kártyával részt tudnak venni a meccseken – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A nyitás további lépéseire vonatkozó kérdésre felidézte a nemzeti konzultáció eredményét, amelyben a válaszadók elsőként az iskolákat nyitnák, a további sorrend pedig az éttermek, szállodák, azután a jeggyel látogatható kulturális sportrendezvények, mozik, konditermek.