Már igényelhetnek bérköltség-támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Forrás: MTI

 2022. augusztus 16. 18:14

Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása elnevezésű program, az augusztus 15-ével megnyílt lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam.

A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása célzottan ösztönözheti több ezer nehezebb foglalkoztatási helyzetű, vidéki álláskereső elhelyezkedését. A célcsoportba tartozik, aki még nem töltötte be a 25. életévét, 25-30 év közötti pályakezdő, 50 év feletti, legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső. De hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülések valamelyikén lakik – hívta fel a figyelmet közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az újonnan felvett munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a vállalkozás a bruttó bér és szocho 75 százalékáig igényelhet támogatást. A munkaadó teljes, napi 8 órás munkaidő esetén egy álláskereső után legfeljebb havi 150 ezer forint bértámogatást kaphat legfeljebb hat hónapon át.

A program vidéki álláskeresők elhelyezkedését támogatja

Fotó: 123rf.com

Az új program Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében, az összes vidéki régióban elérhető. Közép-Magyarországon pedig változatlanul pályázható a Vállalkozások munkaerő támogatása, az összesen 32 milliárd forint állami hozzájárulásnak köszönhetően országszerte mintegy 50 ezer álláskereső helyezkedett már el.

Szintén hétfőn nyílt meg újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, ahogy ismét igényelhető az álláskeresők lakhatási és utazási támogatása is.

A támogatások részleteiről a munka.hu foglalkoztatási portálon érdemes tájékozódni.