Már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás

Forrás: turizmus.com

 2020. április 20. 19:24

Egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre. A turisztikai szakmai szervezetek üdvözlik a "Kurzarbeit" módosításait.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének egyik pillérét jelentő munkahelyvédelmi bértámogatás módosításait az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelentette be hétfőn.

György László közölte: egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, az nfsz.munka.hu holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni.

A változások közül kiemelte, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

A változásokat az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor ismertette részletesen.

A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe.

A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből. Az EU-s szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

Az igényléseket egyszerűsíti, hogy nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát. A munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak.A napi 2 órás részmunkaidőt az teszi lehetővé, hogy a kieső munkaidő felső határa 75 százalékra nő. A támogatott munkavállalókat a folyósítás ideje alatt nem lehet rendkívüli munkavégzésben foglalkoztatni, de a létszámtartási kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra – tette hozzá az államtitkár.

Jelentős könnyebbség, hogy a szabályozás nem zárja ki az otthoni munkavégzést a támogatotti körből

Fotó: 123rf.com

Üdvözlik a módosítást a turisztikai szakmai szervezetek

A turisztikai és rendezvény szervező szakmai szervezetek örömmel üdvözölték, hogy a Kormány – részben a szakmai érdekképviseletek javaslatait elfogadva – módosította a „Kurzarbeit” korábbi, nem kifejezetten a turisztikai vállalkozásokra modellezett szabályait, ezáltal az a turisztikai szolgáltatók széles köre számára is gazdaságosan elérhető lehetőség lett – összegezte Princzinger Péter, az MTSZA elnöke a szakmai szövetségek első reagálásait.

Lényeges változás, hogy akár kétórás munkarendben alkalmazott munkavállaló esetén is igénybe vehető a támogatás, és csupán a támogatotti munkakörrel kapcsolatosan van tovább foglalkoztatási elvárás. Lehetőség van a munkavállalókkal közösen újratárgyalni a besorolási bért és nem kell a vészhelyzet kihirdetése előtti szintre kiegészíteni azt a támogatási kérelem sikeres beadásához. Jelentős könnyebbség, hogy nem zárja ki az otthoni munkavégzést a támogatotti körből.

A turisztikai szakma jellegéhez jobban igazodik, életszerűbb az új szabályozás azzal is, hogy a munkatársak képzését két éven belül, a járvány elmúltával, a munkahelyen is meg lehet szervezni.

„Megítélésünk szerint azok a felelős turisztikai gazdálkodók, akik bíznak piaci pozícióik megtartásában és forgalmuk majdani felfutásában, a módosított bértámogatással, továbbá a Magyar Fejlesztési Banknál még ezen a héten megjelenő bértámogatási hitelkondíciókkal, az év végéig finanszírozni tudják a munkabérköltségeiket" – fogalmaztak közös közleményükben a szakmai szervezetek.

Véleményük szerint a támogatás mértéke az ágazati átlagbért figyelembe véve a beosztotti állomány megtartásához hathatós segítséget ad, mindazonáltal annak a reményüknek is hangot adtak, hogy a támogatás összege akár még növekedhet is a későbbiekben.