Marad a benzin- és az élelmiszerárstop, munkahelyvédelmi akcióterv is készül

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. szeptember 17. 14:44

A benzin- és az élelmiszerárstop meghosszabbításáról döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a rendkívüli időpontban tartott Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy az élelmiszer- és benzinárstop december 31-ig lesz meghosszabbítva, és a december 31-én lejáró kamatstopot is meg fogja hosszabbítani a kormány legalább fél évvel. Hangsúlyozta: a kormány minden megtesz, hogy olyan általános gazdasági helyzet legyen az országban, hogy ezeket az intézkedéseket – a rezsicsökkentéssel együtt – fent lehessen tartani. Azon véleményének is hangot adott, ha az EU az energetikai szankciók kivezetéséről döntene, már másnap felére csökkenne a gáz és az olaj ára.

Gulyás Gergely és Nagy Márton miniszterek a szombati Kormányinfón több bejelentést is tettek

Fotó: MTI / Ilyés Tibor

A Kormányinfót részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is, aki a szombati kormányülés további döntéseiről számolt be. E szerint a kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot fogadott el, amely október 1-től indul, 2023 végéig tart, és két fontos eleme van: az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása.

A működési költségek támogatása azt jelenti, hogy három hónapra – októberre, novemberre és decemberre – az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k áram- és gázszámlája növekményének 50 százalékát kifizeti az állam. Ez azt jelenti, ha például valakinek 10-ről 60-ra felmegy a számlája, akkor nem a 60-nak az 50 százalékát fizetik ki, hanem az 50-nek az 50 százalékát

Emellett a kormány elindít egy energiaátállási, energiahatékonysági beruházás-támogatási programot, itt maximum 15 százalékos önerő támogatást adnak a kkv-knak annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképesek maradjanak. A vállalkozásoktól azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, az általuk foglalkoztatottak száma 2023 végével ne csökkenjen 90 százalék alá a jelenlegi szinthez képest – mondta a miniszter.

Arra is kitért, hogy a kormány két másik programot – egy gyármentő programot és egy új munkahelyvédelmi akciótervet – is megtárgyalt, de ezekről még nem döntött, a következő hetekben fogja kialakítani ezeknek a keretrendszerét.

Amint arról korábban beszámoltunk, Nagy Márton ezen a héten fogadta a turizmus-vendéglátás szakmai szövetségek képviselőit, a találkozón már kiderült, hogy kormányzat nyitott a munkahelyek védelme érdekében tett egyes szakmai javaslatok elfogadására, s a miniszter a tárgyalások felgyorsított, jövő heti folytatását ígérte a szakmai delegációnak.