Szombat déltől csak ezek az autók tankolhatnak 480 forintért

Forrás: turizmus.com

 2022. július 30. 12:36

Magántulajdonú járművek, taxik és mezőgazdasági gépek esetében továbbra is marad a kedvezményes benzinár, a kata szabályozásában azonban nem terveznek korrekciót – hangzott el a szombat délelőtti Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy – miután a százhalombattai finomító pénteken leállt – a kormány úgy döntött, a 480 forintos garantált árat csak a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra, valamint a mezőgazdasági erőgépekre tartják fenn.Piaci árat kell fizetniük az üzemanyagért a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsiknak, a külföldi rendszámú járműveknek, és – a taxiszolgáltatást nyújtók kivételével – a nem természetes személy által üzemben tartott (céges) járműveknek.

A rendelet szombaton már meg is jelent, és 12 órakor életbe lépett. A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű

üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A rendelet szerint a hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.

Gulyás Gergely a Kormányinfón kérdésre azt is elmondta, hogy kormány nem tervez korrekciót a kata szabályozásában.

A sajtó kérdései érintették az augusztusi tűzijátékot is. A miniszter elmondta, hogy hétfőn részletesen számolnak majd be az augusztus 20-i programokról, de rámutatott, hogy „attól nem lesz olcsóbb a tűzijáték, hogy nem lövik fel a rakétákat”, amelyeket – a korábbi évekhez hasonlóan – már április-május folyamán beszerezték, így a tárolás miatt nagyobbra rúgnának a költségek.

(Címlapfotó: 123rf.com)