Maradék nélkül a fenntarthatóbb élelmiszerfogyasztásért

Forrás: turizmus.com

 2019. október 16. 14:33

Október 16. magyar kezdményezésre az élelmezés világnapja. A NÉBIH ezen a napon arra figyelmeztet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is.

A globális élelmiszerellátási láncban a megtermelt élelmiszerek mintegy egyharmada végzi hulladékként, ami körülbelül 1,3 milliárd tonnát tesz ki évente.

Magyarországon mintegy 1,8 millió tonnára becsülik az évente keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Ennek nagyobbik része a háztartásokban termelődik.

A Nébih EU LIFE támogatással megvalósuló Maradék nélkül programja ezt hazánkban 2016-ban fejenként évi 68 kg-ra becsülte az EU által ajánlott módszertannal elvégzett háztartási mérés alapján.

Egy kis odafigyeléssel jelentősen lehetne csökkenteni az elpazarolt élelmiszer mennyiségét

Fotó: Wikimedia Commons

Kiderült az is, hogy e mennyiség fele egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Legnagyobb arányban készételeket pazarolunk, ezt követik a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök.

A program kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói, és azon belül a gyermekkori szemléletformálásra, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok alapján azok a kampányok sikeresek hosszú távon, amelyek a jövő vásárlóit is megszólítják. A gyermekkori szemléletformálás segítségével megelőzhető, hogy a „rossz” szokások váljanak rutinná.


A Maradék nélkül iskolai program 2018-as indulása óta összesen mintegy 320 000 gyermeket szólított meg. A tavalyi évben 2666 általános iskola 5-7. osztályos diákjai kapták kézhez az ismeretterjesztő kiadvány egy-egy nyomtatott példányát, amely letölthető innen.  Erre animációs videók is épülnek (lásd fenn). A pedagógusok meghívására a hivatal munkatársai 46 osztály 1400 tanulójának tartottak bemutató foglalkozásokat – írja a NÉBIH közleményében.