Március 1-jéig maradnak a korlátozások, gyorsul a bértámogatás kifizetése

Forrás: turizmus.com

 2021. január 28. 12:20

A járvány harmadik hullámának elkerülése érdekében a kormány március elsejéig fenntartja a védelmi intézkedéseket. A szolgáltató szektornak, köztük a vendéglátásnak nyújtott bértámogatások kifizetését felgyorsítják – hangzott el a Kormányinfón.

A novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Azonban a harmadik hullám elkerülése érdekében fenn kell tartani a mostani szabályokat – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón. Bejelentette: a kormány március 1-ig fenntartja a jelenlegi járványügyi védelmi intézkedéseket.Közölte: a kabinet kérni fogja az országgyűlést, hogy a parlament újabb 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet.

A miniszter köszönetet mondott, amiért a magyarok többsége a nehézségek ellenére betartotta a szabályokat.

Felhívta a figyelmet arra: Nyugat-Európa legtöbb országában ma is sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben, mint Magyarországon, ennek egyik oka az, hogy ott úgy tűnik, a harmadik hulláma is megkezdődött a járványnak.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében újra felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina.

Mint mondta, a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kínaiakkal is.

 

Felgyorsítják a bértámogatások kiutalását

Gulyás Gergely arról is beszélt, pontosan látják, hogy melyek azok a területek, ahol a zárás nagyon komoly gondot okoz, ezek a szolgáltató szektor, azon belül is a vendéglátás. „Tudjuk, hogy a vendéglátóhelyeknek nagy nehézséget jelent a jelenlegi szabályok betartása, komoly veszteségekkel jár”.

A magyar vendéglátó-érdekképviseleti szervezetek kérését is meghallgatva a közigazgatási hivatalokban felgyorsítják a bértámogatások kifizetését. Tájékoztatása szerint eddig mindegy 27 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt a vállalkozások, ez több mint 100 ezer ember támogatását jelenti. 7 milliárd forintot a kincstár már kiutalt, ezt fel fogják gyorsítani.

Hozzátette: amikor elérkezik a lazítás ideje, először a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni.

 

Mikor nyithatnak a vendéglátóhelyek?

Akkor lehetséges kinyitni a szórakozóhelyeket, ha az nem jár az emberek életének veszélyeztetésével – fogalmazott Gulyás.

A nyitás időpontjáról azt mondta, a kormány nem lát előre, de folyamatosan konzultálnak a virológusokkal, a szakértőkkel. Ma teljes a szakmai konszenzus abban, hogy a jelenlegi intézkedéseket indokolt fenntartani – jelentette ki. Hangsúlyozta: hosszú távú megoldás csak az oltás lehet.

Arról is beszélt, hogy a vendéglátóhelyek kinyitása nem polgári engedetlenség, nem lehet használni ezt a kifejezést ebben az esetben. A hatóságok bezárják azt a vendéglátóhelyet, amely kinyit, és aki odamegy, az szabálysértést követ el és bírsággal kell számolnia – közölte. A szabályok a járvány megfékezésére vannak, és mindenkinek be kell tartani az előírásokat – tette hozzá.

 

Ezek a korlátozások maradnak a turizmusban

A korlátozások márciusig való fenntartása a turizmus-vendéglátás területén az alábbiakat jelenti:

  • Tilos bármilyen élő rendezvényt tartani.
  • A szállodák nem fogadhatnak szabadidős vendégeket, csak üzleti célból utazókat.
  • A vendéglátóhelyeken nincs helyben fogyasztás, csak elvitel, illetve házhoz szállításra lehet ételt rendelni. Az üzemi éttermek azonban nyitva tarthatnak.
  • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani.
  • A  szabadidős létesítmények, múzeumok, fürdők, látogatóközpontok, állatkertek és más attrakcióhelyszínek továbbra is zárva maradnak.