Marco Polo-díj a legjobb turisztikai termék létrehozójának

Szerző: Babik Edit

Forrás: turizmus.com

 2019. február 22. 15:47

A magyarországi központú Kína-KKE Országok Turisztikai Együttműködése idén egy díjat alapít a legjobb KKE turisztikai termék létrehozójának.

Kína és 16 kelet-közép-európai ország 2014. májusa óta működik együtt a turizmus területén. Céljuk, hogy erősítsék Kína és a KKE régió közötti diplomáciai és szakmai kapcsolatokat.

Az Utazás 2019 kiállításon a 17 országot érintő együttműködés tevékenységéről, eredményeiről, valamint a Marco Polo-díj részleteiről tartott előadást Vincze Zsuzsanna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkárságának turisztikai főtanácsadója.

A díj a legjobb közös közép- és kelet-európai termék létrehozásáért jár 2019-től évente. Alapításának célja, hogy megújuljon a régiós kínálat, építsen a kulturális értékekre, történelmünkre, vagy éppen speciális igényeket elégítsen ki. Több szempont is szerepel az értékelési feltételekben: legyen kreatív, innovatív, nyújtson olyan szolgáltatást, amely a kínai vendégek igényeit extra módon szolgálja ki. Három fokozatban (arany, ezüst és bronz) kaphatják meg a nyertes pályázók.

Vincze Zsuzsa előadása

Fotó: turizmus.com

Egyaránt pályázhat kínai és KKE régiós beutaztató vállalkozás is. Lényeges pályázati feltétel, hogy legalább három KKE országban valósuljon meg. Kizárólag bevezetett termékkel lehet pályázni, olyannal, amely minimum egy éve már működik, a piacon van. A pályázati anyagot angol nyelven várják, és nincs külön díja. A szakmában presztízse lesz az alapítók szándéka szerint. Pénzjutalmat ugyan nem kap a nyertes, azonban a Turisztikai Koordinációs Központ és az együttműködő országok saját kommunikációs csatornájukon egész évben népszerűsítik a nyertes terméket egy többcsatornás promóciós kampány keretében. Pályázni 2019.március1-május 31 között lehet. Az alábbi elérhetőségen kaphatnak információt az érdeklődők: tcc@mfa.gov.hu

Magyarország vagy bármely más közép- és kelet európai ország mérete miatt önállóan nehezen versenyezhetne a kínai piacon. Az összefogás kiváló lehetőséget ad arra, hogy láthatóvá váljon ez a régió, és egy színes attrakciócsomaggal bíró desztinációként keltsük fel a kínai turisztikai piac érdeklődését. Cél az is, hogy minél szélesebb körű diplomáciai kapcsolat alakuljon ki Kína és a KKE régió között. A szövetségben a Visegrádi Négyek mellett a Baltikum három országgal képviselteti magát: Észtország, Lettország és Litvánia. További kilenc balkáni ország tagja az egyesületnek: Szlovénia, Horvátország, Románia, Szerbia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia és Albánia.

Prágai utcakép – a kínaiak kedvelik a V4 országokat

Fotó: pixabay.com

Bár kormányzati szinten kezdődött a 17 ország együttműködése, nagyon hamar csatlakoztak hozzá szakmai platformok is, elsőként éppen a magyarországi Turisztikai Koordinációs Központ. Az országoknak közös megjelenései vannak Kínában, például a legnagyobb turisztikai vásáron, a China International Travel Marton. Információs konferenciákat szerveznek, nyomon követik a kínai utazási trendeket, road show-val erősítik meg egy-egy cél elérését, B2B workshop-okat tartanak. Régiós termékfejlesztéseken dolgoznak együtt, feltérképezik a KKE-specifikus termékkínálatot.


Egy kutatás szerint a kínaiak biztonságosnak találják ezt a régiót, különlegesnek ítélték meg az itteni művészetet, és ők is szeretnének úgy élni, ahogy a helyiek. A természet, a csend és a termálvíz is vonzó számukra. Közép-Európához, a V4-ekhez romantikus, királyi életérzés kapcsolódik a gondolataikban. Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy a kínaiak a saját étkezési szokásaikról könnyedén lemondjanak, ma pedig már vonzza őket a régió gasztronómiája, borai és hagyományai.

Közvetlen légijáratokkal utazhatnak Pekingből a turisták Varsóba, Budapestre és Belgrádba. Prágába három nagyvárosból (Peking, Sanghaj és Chengdu) is érkeznek rendszeresen gépek. Hazánkban a jelenlegi Peking-Budapest légijárat mellett júniustól indul egy újabb a közvetlen Sanghaj- Budapestrepülőjárat is.

A kínai vendégforgalom növekedése ugrásszerű Csehországban, Magyarországon és Horvátországban egyaránt. Óriási szerepet játszikebben a filmturizmus megjelenése is. A régió forgatási helyszínei, a sztárok idevonzzák a kínai rajongókat. Bár lassan indult a lengyelországi növekedés, az utóbbi két évben nagy lendületet vett, különösen a közvetlen légijárat beindulása után. Ugyanennek köszönheti Szerbia is a tavalyi fellendülést.

A Magyarországra érkező turisták száma 2009-2018 viszonylatában 663%-os emelkedést mutat, a vendégéjszakák száma viszont lassabban növekszik, az 589%-os. Itt akadnak még további teendőink, hogy minél hosszabb időre tudjuk különlegesebb ajánlatokkal marasztalni a kínai vendégeket. E cél érdekében is született meg a Marco Polo-díj ötlete.