Turisztikai fejlesztési menedzser továbbképzés a Corvinuson

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 24. 17:15

Egyéves, levelező rendszerű, ösztöndíjas Turisztikai fejlesztési menedzser szakirányú továbbképzés és szakközgazdász-képzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Ha feltennénk a kérdést, hogy mi szükséges a leginkább egy szállodafejlesztéshez tudna rá egyértelmű választ adni? A szállodaprojektek fejlesztése című tárgy oktatása során sokszor merül fel ez a kérdés a Turisztikai fejlesztési menedzser szakirányú továbbképzésünkön. A hallgatók többsége rávágja, hogy pénz, tőke, alapanyag, lokáció, kapcsolatok. Az a Montecuccoli nevéhez kötött idézet, miszerint a háborúhoz csak pénz, pénz és pénz kell, a turizmusfejlesztések során, különösen a szállodai beruházásoknál leginkább a lokáció, lokáció, lokáció hármasát jelenti.

De mitől tartunk jónak egy lokációt, mi teszi optimálissá, honnan derül ez ki? A válasz egyszerű a vevőorientált megközelítésből, azaz amikor nem aszerint kezdünk bele egy luxus igényeket kielégítő hotelfejlesztésbe, hogy szerintünk mi az ismérve a luxus hotelnek, hanem először megnézzük, esetleg megkérdezzük a fogyasztókat, hogy nekik mit jelent a luxus. Egy fiatal társaságnak az ár-érték arány, a belváros közeliség, egy senior turistának az egészségügyi kezelések megléte, egy jómódú házaspárnak az nyugodt és csendes környezet, egy üzletembernek a jó internetkapcsolat, a kiszolgálás, a magas minőségű anyagok használata a lobbyban, míg egy gasztroturistának az ételek különlegessége. Ez a fajta megközelítés elsajátítása a legfontosabb, hogy ne termelőorientált filozófiával fogadjuk a vendégeket, hanem egy vevőorientálttal. Ehhez szükséges a teljes marketingmix elsajátítása, ami nemcsak a reklámból, azaz a marketingkommunikációból áll, hanem a termék, szolgáltatás vevőre fókuszált attribútumaitól, árától, illetve azok értékesítési politikájától.

Továbbá a piac elemzéséhez a fogyasztók meglévő és látens igényeinek feltárása mellett a piaci környezetet és a versenytársakat is el kell tudni helyezni. Erre vannak tradicionális eszközök (PESTEL, SWOT, BCG-portfólió mátrix stb.) és újabb (pl. imázs audit) elemzési lehetőségek. Mindezek mellett természetesen fontos megismerni azt a jogszabályi hátteret is, amely befolyásolja a fejlesztéseket. Több szálloda is átállt például az apartmanház jellegű szolgáltatásokra, miután megjelent a 2016-os ide vonatkozó rendelet, amely szerint többek között egy szállodának kötelező reggeliztetést végeznie. Emellett számos más kötelezettség terheli a beruházás és a működés során a szállodai projekteket.

A képzés során az alapvető szakmai elmélettel is megismerkednek a hallgatók. Bővebb tudást kapnak a szállodatípusokról, üzemeltetés formáiról, szervezeti felépítésről, szállodai statisztikákról. A kurzus során kiderül, hogy mekkora az ideális vendégtérméret a különböző szállodatípusok és kategóriák esetén, hogyan érdemes kialakítani a szállodai blueprintet, illetve milyen integrált online értékesítési politikát érdemes folytatni a különböző fogyasztói szegmensekben.

Végül a beruházáshoz és projektfejlesztéshez szükséges tényezőkről gyakorlati példákon keresztül kaphatnak útravalót a hallgatók. Bővebb tudást szerezhetnek a strukturált és projektfinanszírozás jellemzőiről, különös tekintettel az ingatlanfinanszírozásra, projektfinanszírozási ügylet megvalósításának menetére és a beruházások során jelenlévő főbb szereplőkről. A kurzus részét képezi egy konkrét szállodaprojekt megvalósításának menete a hitel szervezésétől a hitelszerződés aláírásáig, kockázatok és azok kezelése hitelezői szempontból, illetve a szálloda építésének tapasztalatai, problémák a beruházás alatt és a működésének tapasztalatai, kihívások, lehetséges problémák.

Összességében a sok elméleti és gyakorlati modell, példa mellett a hallgatók a saját tapasztalataikat is megosztják, így egy remek diskurzus alakul ki, amelynek következtében szépen lassan formálódik mindenkiben, hogy milyen lenne a közös tudás alapján létrehozott hotel, ami remélhetőleg megfelel mindennek, aminek csak lehetséges.

A BCE Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont által immár negyedik alkalommal indított szakirányú továbbképzések a legkorszerűbb turizmus, marketing, menedzsment szemléletet közvetíti a hallgatók felé.

Az oktatásban részt vesznek a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói mellett a turizmus szakma legkiválóbb szakemberei, köztük a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány munkatársai.

A képzések két félévesek, levelező munkarendűek. Kéthetente péntek délután és szombaton, blokkosított rendszerben folyik az oktatás.

Tandíj: 430.000 Ft/félév

A jelentkező hallgatók szakmai önéletrajz és motivációs levél alapján pályázhatnak a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány ösztöndíjára, amely fedezi egy félév tandíját.

A képzés elvégzését követően a közgazdászok szakközgazdász oklevelet kapnak, minden más egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkezők turisztikai fejlesztési menedzserek lesznek.

A program szakmai tartalmával kapcsolatban a szakfelelős ad tájékoztatást:

Szakfelelős: Dr. Jászberényi Melinda egyetemi docens
(jaszberenyi@uni-corvinus.hu)

Képzéssel és jelentkezéssel kapcsolatban további információt weboldalunkon találnak.

Szak indítása: 2020. szeptember.

Jelentkezés: 2020. augusztus 31.

Pótjelentkezés: 2020. szeptember 15.


 

(X)