Megalakult a Tápió Natúrpark

Forrás: MTI

 2019. június 24. 08:12

Hazánk 14. natúrparkjaként 18 településen, 75 ezer lakossal, 73 ezer hektáron alakult meg a Tápió Natúrpark.

Korábban történt

Mára az ország területének kilenc százalékán található natúrpark, 19 megyénkből 15 érintett. A legújabb natúrparkban két erdei iskola, Farmoson egy XXI. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközpont és 13 tanösvény található – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A park ünnepélyes átadóján elhangzott: a natúrparki kezdeményezések már a rendszerváltáskor megjelentek Magyarországon, de a természetvédelmi törvénybe csak 2004-ben került bele a natúrpark fogalma, majd 2005-ben jött létre a Magyar Natúrpark Szövetség.

Nemrég készült el a magyar natúrparkokról szól rendelet is, amely szabályozza majd a címadományozást, működést és minden olyan kérdést, amely a mindennapi tevékenységhez szükséges.

Korunk egyik legnagyobb kihívása a vidéken élő fiatalok megtartása a városok elszívó hatásával szemben. A vidéki ember számára szükség van munkahelyekre és jövőképre, hogy szeressen ott élni, és el tudja képzelni a jövőjét – fejtette ki a rendezvényen Czerván György, a térség országgyűlési képviselője.

Tanösvény a natúrparkban

Fotó: pestmegye.hu

A probléma nem csak magyar sajátosság, az Európa más térségeire is többé-kevésbé jellemző és szintén keresik a megoldást a vidéki élet fenntartására. Erre a kihívásra született a natúrparkok modellje, mely elsősorban a táji örökségre és a természeti értékek védelmére alapoz, de újdonsága és a nemzeti parkoktól megkülönböztető sajátossága, hogy céljait a helyi emberek, közösségek bevonásával kívánja megvalósítani, hogy keretei között a helybéliek is megtalálják szerepüket, jó esetben gyarapodásuk forrását is – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó cikkek