Megalakult a Veszprém-Balaton 2023 EKF ideiglenes kollégium

Forrás: MTI

 2022. január 25. 16:34

Megalakult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa ideiglenes kollégium, amelyhez idén az Nemzeti Kulturális Alaptól 400 millió forintos keretet rendeltek az EKF-projekt megvalósulásának támogatására.

"A kollégium feladata ötletek, javaslatok összegyűjtése, értékelése, pályázatok kiírása, ellenőrzése, elbírálása. Az EKF cím lehetőség arra, hogy Magyarország nagyon szép területe megmutassa magát Európának és az itt élő embereknek" – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A múlt héten megalakult ideiglenes kollégium 2024. december 31-ig működik öt fővel. Vezetője Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. EKF-program vezérigazgatója, tagja Agárdi Izabella, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete állandó kutató és tudományos munkatársa, Hausenblasz Dóra, a Miniszterelnökség – Miniszteri Kabinet kulturális tanácsadója, Muraközy Péter rendezvényszervező, a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, valamint Togay Nezsat Can, a Veszprém-Balaton 2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója, egyetemi tanár.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kollégium megalakulásáról tartott sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekthez több mint száz önkormányzat csatlakozott, ami európai szinten is kiemelkedő. Hozzátette: a hivatalosan jövő januárban induló EKF keretében emblematikus épületek újulnak meg a térségben, köztük a volt Heim Pál Gyermekkórház és a Ruttner-ház, emellett rengeteg közösségi rendezvényt fognak tartani.

Veszprém és a régió 2023. január 21-22-én, a magyar kultúra napjához csatlakozva ünnepli a kulturális rendezvénysorozat elindulását. Már idén számos esemény lesz az EKF-hez kapcsolódva, köztük a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál, romkoncertek, a Holtszezon irodalmi fesztivál, a KultHáló, a Pajta program és a Balatorium ökoművészeti programsorozat. Az EKF-fel szoros partnerségben valósul meg a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, az Auer Fesztivál, a Tánc Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok, a Klassz a parton vagy a Kapolcska is.