Megduplázná az MTÜ a hazánkba csábított nemzetközi kongresszusok számát

Forrás: turizmus.com

 2023. január 31. 15:32

A jövőben a Magyar Turisztikai Ügynökség látja el a szövetségi konferenciaturizmussal kapcsolatos ágazati irányítói feladatokat. Célja, hogy 2030-ra duplájára növelje a hazánkba vonzott nemzetközi kongresszusok számát, és erőteljesen serkentse MICE utakból származó bevételt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vette át év végétől a Kongresszusi Iroda feladatait – tudatta a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A hivatásturizmus (MICE, vagyis Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions), amelynek jelentős részét képezik a nagy létszámú, nemzetközi szövetségi konferenciák, kongresszusok és jutalomutak, kiemelt szerepet játszik a hazai turisztikai ágazat életében, hiszen azok résztvevői a szabadidős turisztikai költésekhez képest közel 30%-os többletbevételt generálnak. Emellett jelentőségét emeli, hogy az üzleti utazók gyakran magánemberként, családjukkal is visszatérnek később, így megtöbbszörözik az üzleti eredményt.

Az MTÜ hosszú távú célja, hogy 2030-ra a nemzetközi kongresszusok száma a jelenlegi duplájára növekedjen

Fotó: 123rf.com

A kongresszusok kihatnak a teljes magyar gazdaságra is, hiszen olyan fontos iparági területek fejlődését is előmozdítják, mint az általános infrastrukturális és pénzügyi befektetési szektor vagy a tudásösztönzés. Mindezen elérhető előnyök és eredmények fokozása érdekében az MTÜ valósítja meg a továbbiakban a hivatásturizmus ezen ágának ösztönzését, építve az eddig szerzett szabadidős és vállalati turizmusirányítási tapasztalatokra – írták.

„A hazai turisztikai szektor versenyképességét alapvetően befolyásolja, hogy hazánk desztinációként milyen eredménnyel van jelen az hivatásturizmus területén. Ezért meghatározó területként tekint a szektor ezen szakágára az MTÜ. A szegmens jelentőségét jól mutatja, hogy a 2017-ben lefektetett Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia – 2030, illetve a 2021-ben létrehozott Turizmus 2.0 startégia is már a 4 alappillér egyikeként határozta meg az üzleti turizmust” – emelte ki Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a kongresszusszervezéssel kapcsolatos feladatok átvételének jelentőségét. Hozzátette, az MTÜ hosszú távú célja, hogy 2030-ra a nemzetközi kongresszusok száma a jelenlegi duplájára növekedjen. Továbbá célul tűzte ki, hogy másfélszeresére emelkedjen az incentive vagyis vállalati jutalomutakból származó bevétel és 20%-kos növekedést érjen el a Magyarországon tartott vállalati rendezvények forgalma. Mindezen célok első lépéseként a hazai szolgáltatók hatékony szakmai támogatását szem előtt tartva elindul a Konferencia Nagyköveti Program.

Az ügynökség országspecialistái 2018 óta több mint ötször több piacon folytatnak értékesítési tevékenységet, szerveznek workshopokat és turisztikai vásárokon való megjelenést, illetve indítanak nemzetközi sajtókampányokat, melyek alapját képezik majd az új szegmenst célzó stratégiának. Az elmúlt negyedévben olyan meghatározó nemzetközi rendezvényeken, mint az IBTM, vagy a Partence szakmai szövetség workshopjai, valamint a Northstar Travel Group amerikai beszerzőket célzó találkozója, továbbá számos tárgyalás (sales call) keretében népszerűsítették a partnerek körében a hazai kínálatot. Új piacként most először Csehországot és Lengyelországot is megcélozták az értékesítő szakértők fontos találkozási lehetőségeket biztosítva a hazai szállodáknak és utazásszervezőknek.

Mindezen tevékenységek a tervek szerint 2023 során is folytatódnak. A feladatok átvételével az MTÜ kiterjesztheti a már sikerrel működtetett Kiemelt Partner Programját is az üzleti szektorban érdekelt hazai szolgáltatókra, így hatékonyabbá válhat a partnerkapcsolatok kezelése. Az új működési modell hosszútávon arra is lehetőséget biztosíthat, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból nyert elemzésekkel az ügynökség kutatói részlege hatékonyabban támogassa a hivatásturisztikai terület működését – fogalmaztak a közleményben.