Egy évvel meghosszabbítaná az uniós Covid-igazolványok érvényességét az EU

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 17:14

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt egy évvel, 2023. június 30-ig hosszabbítsák meg az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló rendelet hatályát - közölte az EU brüsszeli végrehajtó testülete

"A járvány továbbra is elterjedt Európában, és jelenleg nem lehet meghatározni a fertőzések 2022 második felében történő esetleges terjedésének vagy új változatok megjelenésének hatását. Az igazolványokkal kapcsolatos uniós rendelet meghosszabbítása biztosítja, hogy az utazók továbbra is használhassák a tanúsítványt az EU-n belüli utazásaikhoz" – olvasható a bizottság sajtóközleményében.

A bizottság javasolja azt is, hogy a kiváló minőségű laboratóriumi antigén teszteket vegyék fel azon teszttípusok közé, amelyekre vizsgálati dokumentumot lehet kiállítani. Emellett azt is szorgalmazza, hogy az oltási igazolványok bármely, ne csak a kiállító uniós tagállamban beadott vakcinadózisok helyes számát tartalmazzák. Ez az uniós polgárok által felvetett gyakorlati aggályok kezelésére szolgál, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy a bizonyítványok helytelen számú dózist jeleznek olyanoknál, akik különböző tagállamokban kapják meg az oltásaikat.

A hosszabbítás egyik indoka, hogy az utazók továbbra is használhassák a tanúsítványt az EU-n belüli utazásaikhoz

Fotó: 123rf.com

A testület továbbá indítványozza, hogy koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokban részt vevő személyek számára is ki lehessen állítani igazolásokat. Az intézkedés célja a vírus elleni vakcinák folyamatos fejlesztésének és vizsgálatának ösztönzése.

A rendelet meghosszabbítására tett javaslatot még az Európai Parlamentnek és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanácsnak is el kell fogadnia.