Megjelent a nulla százalékos hitelről szóló kormányhatározat

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 03. 20:40

A Magyar Közlöny 2020. évi 181. számában megjelent az 1467/2020. (VIII. 3.) Korm. határozat a Széchenyi Turisztikai Kártya Program új, csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető hitelkonstrukciójáról.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szombaton jelentette be, hogy a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. A Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak. Az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot – mondta akkori nyilatkozatában a vezérigazgató.

A hétfőn megjelent kormányhatározat szövege szerint a Kormány „Széchenyi Turisztikai Kártya Programot indít a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése érdekében.

(A Kormány) a Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelekhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít, amelyet úgy kell meghatározni, hogy a vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0%-ot", a  kezességi díjtámogatás kivételével. Kezességi díjtámogatás – amely évente 1% lehet – csak közvetlen állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezességvállalás díjához kapcsolódhat.

Az ingyenhitelt a turizmusban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások vehetik igénybe

Fotó: 123rf

A Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeinek kidolgozása és a kapcsolódó kamattámogatás, kezelési költségtámogatás, kezességi díjtámogatás és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatás biztosításához szükséges feltételrendszer megteremtése az innovációért és technológiáért felelős miniszterre vár a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. bevonásával – derül ki kormányhatározatból. A határidő: azonnal.

A kormányhatározat teljes szövege itt érhető el.