Megjelent a Turizmus Bulletin legfrissebb száma

Forrás: turizmus.com

 2018. március 28. 15:39

A minap látott napvilágot a turisztikai szakmai és tudományos folyóirat, a Turizmus Bulletin 2017. évi 3-4. száma.

Amint arról korábban beszámoltunk, a szakmai kutatásokat összegző kiadvány az idei év elején indult újra a 2017. évi 1-2. szám megjelenésével. A mostani szám az előzőhöz hasonlóan izgalmas témákat dolgoz fel tudományos alapossággal.

A kiadványban az alábbi tanulmányok szerepelnek:

Horváth Zoltán – Köbli Ádám – Morva Tamás: A turizmuskutatás perifériáján - A hazai városnéző kisvonatok turisztikai szerepének és desztinációnkénti jellegzetességeinek vizsgálata térinformatikai (GIS) módszerekkel

Albert Tóth Attila – Happ Éva: A turisztikai kereslet fejlesztésének lehetséges irányai egy innovatív városban

Süli Dorottya – Martyin-Csamangó Zita: A közösségi média szerepe a fesztiválturizmusban – a Szegedi Ifjúsági Napok és a Green Future példáján

Bódis Gábor: A turizmus láthatatlanságának paradoxona: kommunikációs kihívások

Tőzsér Anett – Bánhidai Csilla – Fogarasi Noémi Blanka – Csonka Ákos: A Felvidék magyarlakta területén működő turisztikai szervezeti rendszer vizsgálata.

A  tanulmányokból készült rövid összefoglalókat hamarosan a turizmus.com-on olvashatják.

A kiadvány címlapja

Fotó: Turizmus Bulletin

A kiadvány főszerkesztője, Jászberényi Melinda, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a szerkesztőbizottság elnöke Michalkó Gábor, a BCE egyetemi tanára.

Jászberényi Melinda felhívta a figyelmünket, hogy az eddig nyomtatásban és online módon egyaránt közzé tett közel 400 cikk bizonyítja, hogy a szakmának folyamatosan van mondanivalója a különböző szintű irányítást végzők, a praxist művelők és az akadémiai szférában dolgozók felé.

A lap kiváló példája annak, hogy a tudományos igényességű kutatási eredmények gyümölcsöző szimbiózisban képesek együtt élni a szakmai háttér vagy éppen előkészítő anyagokra épülő írásokkal, továbbá a jövőnk letéteményeseinek számító hallgatók friss gondolatokat kínáló szakdolgozataiból készült kivonatokkal.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) között létrejött együttműködési megállapodás értelmében a BCE Marketing és Média Intézetén belül működő Turizmus Kutató és Továbbképző Központ vállalta fel a lap megjelenésével kapcsolatos koordinációt, amelynek eredményeképpen hosszú távon biztosított a rangos szakmai és tudományos folyóirat kiadása.

Amíg a XVII. évfolyam két, összevont, 5-5 tanulmányt tartalmazó kiadványban lát napvilágot, addig a XVIII. évfolyamtól kezdődően már évi négy különálló szám kerül kiadásra, amelyekben számonként 4-6 cikk jelenik majd meg.

A Turizmus Bulletin tudományos profilját a "Lektorált tanulmányok", szakmai arculatát a "Műhely" rovat testesíti meg. Amíg a „Lektorált tanulmányok” rovatban tudományos kutatások eredményeit tartalmazó, szigorú bírálati eljáráson áteső kéziratok látnak napvilágot, addig a „Műhely” rovat a legkülönbözőbb hátterű elemzések, tervezési, fejlesztési dokumentumok (koncepciók, stratégiák), kiváló szakdolgozatok, tudományos diákköri értekezések stb. összefoglalói kerülnek közreadásra.

A folyóirat alapvető szerkesztési elve, hogy a korábbi tradíciókat megőrizve egyszerre szólítsa meg a turisztikai felsőoktatásban, az akadémiai, valamint más kutató- és háttérintézményekben, a közigazgatásban, a döntés-előkészítésben, a tanácsadásban, a non-profit szférában, a szakmai érdekképviseletekben és a gyakorlat legkülönbözőbb szegmenseiben dolgozó, a turizmust hivatásuknak tekintő olvasókat.

A legfrissebb lapszámot ide kattintva letöltheti.