Megkezdte működését a V4-ek járványügyi koordinációs központja

Forrás: MTI

 2020. október 12. 14:43

A járványügyi koordinációs központ a négy ország járványügyi szakértőinek hetente tartandó videokonferenciáján keresztül fog működni.

A járványügyi koordinációs központ létrehozásáról a V4-es miniszterelnökök a szeptember 11-i lublini csúcstalálkozójukon állapodtak meg – emlékeztet a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselői egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány második hulláma idején kulcsfontosságú, hogy országaik közvetlenül tájékoztassák egymást a járványügyi intézkedésekről, valamint tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek a járvány hatékonyabb kezelése érdekében.

A V4-ek ezirányú kapcsolattartása hatékonyabbá teszi a térségben az Európai Unión és az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), illetve más nemzetközi intézményeken belüli együttműködést – tették hozzá.
A járványügyi koordinációs központ a négy ország járványügyi szakértőinek hetente tartandó videokonferenciáján keresztül fog működni. A V4-ek egészségügyi és külügyi képviselői a járványkezelésben érintett más szakértőket is bevonnak a munkába.

A határforgalom és a légi közlekedés helyzetével is foglalkozik majd az új koordinációs központ

Fotó: 123rf.com

A fő hangsúly az egészségügyi rendszer irányításával kapcsolatos információcserén van, azonban szakértők bevonásával a személy- és teheráruforgalmat, a határátkelők és a légi közlekedés helyzetét is megvitatják majd – közölte a KKM.