Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. március 27. 14:54

Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a megnyitón üzbég kollégájával, Bahtijor Szaidovval közösen tartott sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményként jellemezte az eseményt, kiemelve, hogy ez hazánkban az első üzbég külügyminiszteri látogatás.

Szijjártó Péter közölte, hogy az üzbég nagykövetség megnyitásával a Türk Államok Szervezete minden tagállamának lesz diplomáciai képviselete Budapesten. A miniszter bejelentette, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése már bőven folyamatban van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszter (j) Üzbegisztán budapesti nagykövetségének megnyitóján

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről.