Megosztott első hely az EDEN-en

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 17. 15:28

A Magyar Turisztikai Ügynökség EDEN-projekt zárókonferenciáján szakmai döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt ,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” idei hazai pályázatának győzteseit 2017. szeptember 15-én.

A „Magyarország legígéretesebb kulturális úti célja” témában meghirdetett versengést a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. „Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken” és az Irány Pécs Nonprofit Kft. „KULTÚR(K)ALAND” elnevezésű pályaműve megosztva nyerte el. A zsűri döntésére a határon átnyúló összefogással készült Tündérmező öröksége pályázat képviselheti Magyarországot a „Kiváló Európai Desztinációk” uniós mezőnyében.

Az uniós támogatással zajló EDEN pályázatot ezúttal kulturális témában, a „Vidéki MÚZSA kerestetik – Műemlékek, Úti célok, Zseniális Attrakciók” címmel hirdette meg a projekt hazai megvalósítója, az MTÜ. A hazai verseny célja olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek helyi kulturális kínálatukhoz kapcsolódó turisztikai ajánlatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára, hozzájárulva a szezonalitás oldásához is.

Az MTÜ felhívására 17 nevezés érkezett, a győztes kiválasztására egy szakmai záró konferencián került sor. A szeptember 15-én megrendezett eseményen az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd a szakmai döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri így nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós-Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, ez azt is jelenti, hogy Pécs immár háromszoros EDEN-győztes desztináció. 2017-ben viszont a másik nyertes, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatát fogják az Európai Bizottság elé terjeszteni, így ez a desztináció lesz jogosult egyúttal a ,,Kiváló Európai Desztináció” – European cím használatára.

Az idei nyertesek és a zsűri

 

Ahogy Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, a döntőbizottság tagja a díjátadáskor fogalmazott, azért döntöttek így, mert az ügynökség a rendelkezésére álló eszközökkel így tudja leginkább segíteni a hazai turizmus fejlődését, miután Pécs két korábbi győzelme okán már részesült a kiemelt európai ismertséget jelentő promóciós lehetőségből. A Tündérmező öröksége – Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken elnevezésű pályázatban a zsűri különösen nagyra értékelte, hogy kisebb látványosságokat és határon túli vonzerőket is bekapcsolt az élményláncba. A térség a Kárpát-medence középkori templomokban egyik leggazdagabb régiója, a projekt emellett egyéb attrakciókat is felfűz a tematikus útra, és örökségtúráival a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét tárja a turisták elé. Nemzetközi piacokon való promócióját a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/eden/) segíti, helyet kap továbbá az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben is. Mindkét hazai győztes marketingeszközeinek fejlesztéséhez kétmillió forint értékben járul hozzá az MTÜ, és felkerülnek egyúttal az ügynökség microsite-jára, a http://eden.itthon.hu honlapra is. Az oldalon hamarosan elérhetők lesznek a zárókonferencián bemutatott prezentációk és a döntős pályázók turisztikai csomagajánlatai is.