Megreformálnák az uniós vízumrendszer adatbázisát

Forrás: MTI

 2018. május 16. 13:30

Az Európai Bizottság az uniós vízumrendszer adatbázisának fejlesztését javasolja.

Az Európai Bizottság a schengeni vízumot kérelmező személyek adatait tartalmazó adatbázis továbbfejlesztését javasolja - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

Avramopulosz sajtótájékoztatóján elmondta, a javaslat célja, hogy az Európai Unió jobban tudjon reagálni a biztonsági és migrációs kihívásokra, valamint javítsa külső határainak védelmét. A módosítások lehetővé teszik majd a vízumkérelmezők alaposabb ellenőrzését, a tagállamok közötti hatékonyabb információcsere révén felszámolják a biztonsági információs hézagokat, valamint biztosítják a más uniós adatbázisokkal való teljes körű összeköttetést - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a továbbfejlesztett biztonsági ellenőrzések egy egységes keresőportál révén valamennyi vízumkérelemre vonatkozóan automatikus ellenőrzést folytatnak majd le az összes egyéb uniós biztonsági és migrációs információs rendszerben is. Ez segít feltárni a több személyazonosságot használó kérelmezőket, és azonosítja mindazokat, akik biztonsági vagy illegális migrációs kockázatot jelentenek.

Az adat- és információcsere javítása lehetővé teszi majd a határőrök számára annak gyors megállapítását, hogy érvényes-e a schengeni külső határ átlépéséhez használt hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum vagy tartózkodási engedély, és jogszerű birtokosa használja-e.

A rendszer hatékonyabb kiutasítási eljárásokat tesz lehetővé, ugyanis az adatbázis a vízumkérelmező úti okmányának másolatait is tartalmazni fogja. Ez megkönnyíti majd az okmányokkal nem rendelkező, illegális migránsok azonosítását és visszaküldését.

Több adatbázist is összekötnének a hatékonyabb határellenőrzés érdekében

Fotó: pixabay

Végezetül pedig, a bűnüldöző hatóságok és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol szélesebb körű hozzáférést kapnak a rendszerhez a terrorizmussal kapcsolatba hozható, vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése vagy nyomozása céljából - közölte az uniós biztos.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a vízuminformációs rendszer az EU külső határain dolgozó határőröket és a világ különböző pontjain működő tagállami konzulátusokat összekötő uniós adatbázis. A vízumkibocsátó hatóságok számára alapvető információkat nyújt a rövid idejű tartózkodásra jogosító schengeni vízumot kérelmező személyekről, miközben lehetővé teszi a határőrök számára az esetlegesen biztonsági kockázatot jelentő utazók kiszűrését.

Annak érdekében, hogy a hatóságok időben elérhessék a szükséges információkat, a szerdai javaslat kiterjeszti a rendszer alkalmazási körét, mindenekelőtt azáltal, hogy belefoglalja a rendszerbe a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokat és tartózkodási engedélyeket is.