Megújul a budai Vár Fehérvári rondellája, és új várgarázs is épül

Forrás: MTI

 2020. december 16. 12:31

Újjáépítik a Fehérvári rondellát, restaurálják Görgey Artúr lovas szobrát, új várgarázst építenek és megújítják a nyugati kerteket – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A Budavári Palotanegyed megújításának hivatalos honlapján kifejtették: 2021 első felében újabb fejlesztéseket indítanak el a Várhegy nyugati oldalán.

A Fehérvári rondella jelenleg ismert formája a második világháború után alakult ki, de olyan rossz szerkezeti állapotban van, hogy először le kell bontani, majd újból felépíteni. „A rekonstrukció a régészek számára is tartogathat meglepetéseket, ugyanis a bástya területén korábban soha nem végeztek átfogó feltárásokat” – fogalmaztak.

Kiemelték: fontos céljuk, hogy a budai Várban élők és a látogatók a várfalak mentén körbejárhassák a Budavári Palotanegyedet, aminek biztosításában a rondellának is szerepe van.

2021 első felében újabb fejlesztések indulnak el a Várhegy nyugati oldalán – látványterv

Fotó: facebook.com/nemzetihauszmannprogram

A munkálatokkal egy időben restaurálják Görgey Artúr lovas szobrát. A megszépült alkotást a Fehérvári rondella felújítása után állítják vissza a helyére.

Kitértek arra is, hogy a rondella közelében, a József főhercegi palota újjáépítéséhez kapcsolódva egy új – több mint 300 férőhelyes – várgarázst építenek, amely tovább csökkenti majd a Várban parkoló autók számát.

A garázs fölött pedig – a jelenleg elhanyagolt nyugati kertek helyén – a budai borvidék „egykor méltán híres szőlőtermelését bemutató” szőlőskertet és a budavári gyümölcsöskerteket megidéző zöld felületet alakítanak ki – írták. Az újjászülető kertekbe nemcsak a rondella irányából, hanem a várfal tetejéről is le lehet majd sétálni, hiszen újjáépül a háború után elbontott Ybl-lépcső is.