Megújuló energiaforrások – az energia mint „helyi termék”

Forrás: turizmus.com

 2018. július 03. 13:52

A hazai turisztikai szektorban megújuló energiaforrások szerepéről és jelentőségéről olvasható tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin nyári számában.

A Németh KornélPéter ErzsébetPintér Gábor szerzők által jegyzett szakmai anyag feltárja, hogy az energetikai szemléletváltás igénye a turisztikai ágazatban a minél gazdaságosabb üzemeltetésére való törekvésben, valamint a környezeti, társadalmi szempontok és növekvő elvárások érvényesítésében, gyakorlatban való alkalmazásában jelentkezik.

A folyamatos fejlődést mutató megújuló energiaipar technikai megoldásainak, az egyes rendszerek kombinációinak, az egyedi igényekre szabott alkalmazásoknak ma már szinte csak a mérnöki, tervezői fantázia és az adott beruházásra szánt összegek szabnak határt. A helyi értékeket és érdekeket szem előtt tartó, környezetbarát energiatermelési módok egyre szélesedő perspektívái a turisztikai ágazatban is komoly lehetőségeket kínálnak.

Az energetikai szemléletváltás igénye a turisztikai ágazatban is jelentkezik

Fotó: pixabay

 

A kutatás a helyi, térségi adottságokat és a turisztikai ágazat sajátosságait figyelembe véve ezen megoldásokat veszi górcső alá, szem előtt tartva a témakör multidiszciplinaritását. A szerzők megújuló energiaforrások témakörben végzett széles körű vizsgálatai és az ezek során alkalmazott gazdag módszertani eszköztár elősegítik a témakör tudományos igényű elemzését, az egyes elméleti megközelítések mindennapi gyakorlatba való átültetését.

További részletek a Turizmus Bulletinben olvashatók.