Megújult a nagycenki Széchenyi-kastély épülete

Forrás: MTI

 2022. május 10. 18:15

Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként megvalósuló fejlesztés őszig valósul meg.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként megvalósuló fejlesztés több mint 2 milliárd 844 millió forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból idén őszig valósul meg – áll az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. közleményében.

A kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként egy méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre.

A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást nyitnak meg a közeljövőben.

A kastély turisztikai fejlesztése őszre valósul meg

Fotó: MTI / Filep István

Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak meg és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket.

A földszinten egy gyerekfoglalkoztató kapott helyet, a déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségét alakították ki. A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett megmaradt a rendezvények, kiállítások lebonyolítására alkalmas eredeti, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér.

Az épületek és a kastélypark építés-kivitelezési feladatait a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a ZÁÉV Zrt. közös konzorciumban végezték.

A közlemény szerint gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke és Széchenyi-kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastélyegyüttesben. A beruházás alapkövét 2021 januárjában tették le.

Kapcsolódó cikkek