Közös nyilatkozatot tett a szakma a megújult Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia mellett

Forrás: turizmus.com

 2021. május 27. 15:33

Elfogadta a kormány a megújult Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS), amely erős és biztos alapot jelent a turizmus újjáépítéséhez – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség. A cél nem változott: 2030-ig Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Fontos mérföldkő ez a szektor számára, amelyről a Magyar Turisztikai Ügynökség és a munkában részt vevő 49 szakmai szervezet, illetve 5 történelmi egyház képviselője közös nyilatkozatot írtak alá és tettek közzé.

Az elmúlt bő egy évben soha nem látott nehézségekkel kellett szembenéznie a szektornak és a benne élőknek. Ez adta az alapot a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 újragondolásához, amely kitűzi a célokat és meghatározza az elérésükhöz vezető utat. Olyan eszközrendszert ad a turisztikai szereplők kezébe, amely megteremti a válságálló turizmus alapjait – fogalmaz a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

A közös nyilatkozatot aláíró szakmai szervezetek és egyházak képviselői a Várkert Bazárban

Fotó: MTÜ

A stratégia közös gondolkodás és javaslatok eredménye. Nemcsak a válságból való kilábalás, de a turizmus távolabbi jövőjének alapdokumentuma is egyben, amely soha nem látott fejlődési utat jelöl ki az ágazat számára.

Ennek kinyilvánítására gyűltek össze május 27-én a szakmai szervezetek és a történelmi egyházak képviselői a Várkert Bazárban, és együttműködésüket közös nyilatkozatban is megerősítették.

 

Adatvezérelt ágazatirányítás

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte, "az új stratégia az adatvezérelt ágazatirányításra épül, az adatok helyes elemzése nélkül nincsen esélyünk a vendégekért folytatott globális küzdelemben." A cél nem változott: 2030-ig Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely éves szinten 20 millió vendéget fogad és 50 millió vendégéjszakát könyvel el, a turizmus legyen ismét a magyar gazdaság húzóágazata.

Az NTS legfontosabb irányvonalai között a digitalizációt, az adatvezérelt ágazatirányítás kiteljesítését, az ágazat további fehérítését, a fogyasztói szempontú marketing és értékesítés megvalósítását, a szakmai képzések és az oktatás fejlesztését emelték ki. A stratégiában külön fejezetben jelenik meg a vendéglátás, az egészségturizmus, az üzleti és konferenciaturizmus és a vallási turizmus.

A járványválság után Magyarország az elsők között indult el – tette hozzá Guller Zoltán. "Minden nehézség ellenére itt vagyunk, és dolgozni szeretnénk. Nem gazdasági mentőcsomagot szeretnénk készíteni, és nem jogszabályokat írni, hanem vendéget fogadni" – hangsúlyozta.

Guller Zoltán: Célunk, hogy Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja

Fotó: MTÜ

 

Közös szakmai nyilatkozat

A szakmai szervezetek és az egyházak képviselői az alábbi nyilatkozatot írták alá:

„Mi, akiknek hivatásunk a turizmus, hisszük, hogy új korszak kezdődött Magyarországon.

Meggyőződésünk, hogy az újraalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia erős és biztos alapja az újraindulásnak, hiszen kitűzi a célt, és meghatározza az eszközöket. A Stratégia nemcsak a válságból való kilábalás, de a turizmus hosszú távú jövőjének alapdokumentuma is, amely soha nem látott fejlődési utat jelöl ki az ágazat számára. Olyan utat, amelyen együtt haladhatunk.

Hisszük, hogy a megrendítően nehéz idők után a közös akarat és a közös célok erőt és lendületet adnak mindannyiunknak, hogy megújítsuk és jobbá, sikeresebbé tegyük a turizmus–vendéglátást.

Tudjuk, hogy turisztikai termékeink komoly értéket képviselnek itthon és a határainkon túl is.

Meggyőződésünk, hogy az ágazat hosszú távon is vonzó karrierlehetőséget és megélhetést kínál a jövő nemzedékeinek.

Hiszünk abban, hogy közösen, összefogva páratlan lehetőségeket teremthetünk és élhetünk is azokkal.

Ebben támogatják most a szektor fejlődését minden eddiginél jobban az adatvezérelt döntések és a közös munka.

Mindannyian azért dolgozunk tovább megújult erővel és megerősödött hittel, hogy hazánk értékeit megmutassuk, megismertessük, és hogy újra és újra elmesélhessük minden külföldi és belföldi utazónak, miért szeretjük Magyarországot."

 

A közös nyilatkozatot az alábbi szervezetek és egyházak látták el kézjegyükkel:

Szakmai szervezetek: Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Balaton Fejlesztési Tanács, Balatoni Hajózási Zrt., Balatoni Kör, Balatoni Szövetség, Balatoni Turizmus Szövetség, Budapest Convention Bureau, Budapesti Fejlesztési Központ, Falusi és Agroturizmus Turizmus Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Helikon Kastélymúzeum, Hévíz-Balaton Airport, Magánszállásadók Országos Szövetsége, Magyar Apartmankiadók Egyesülete, Magyar Autókölcsönzők Szövetsége, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Bocuse d'Or Akadémia, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület, Magyar Fürdőszövetség, MAHART PassNave Kft., Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Magyar Kempingszövetség, Magyar Kerékpáros Szövetség, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Sétaszövetség Egyesülés, Magyar Szabadidősport Szövetség, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Természetjáró Szövetség, Magyar Turisztikai Program Alapítvány, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Magyar Vitorlás Szövetség, Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, NiT Hungary, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, Skal International Hungary, Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, Tourinform Szövetség, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Turizmus-vendéglátás Készségtanács

Egyházak: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Görögkatolikus Metropólia, Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Református Egyház

Az MTÜ tájékoztatása szerint a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia hamarosan elérhető lesz az mtu.gov.hu honlapon.