Megújult a zalakarosi Tourinform, és idén még 25 iroda követi

Forrás: turizmus.com

 2020. május 19. 10:58

A Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos Tourinform-iroda fejlesztési programjának keretében, 25 millió forintos beruházással megújult Zalakaros Tourinform-irodája, amelyet Guller Zoltán vezérigazgató adott át május 19-én.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere beszédében elmondta: az elmúlt hétvége forgalmi adatai alapján bizakodóak a nyári szezont illetően. A mostani fejlesztést továbbiak követnek majd, hiszen még ebben az évben elkészül egy 1,5 milliárd forintos gyógyhelyi fejlesztés is városban.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: most, hogy a kellő biztonsági intézkedések mellett újra birtokba vehetik a turisták Magyarországot, különösen fontos, hogy a települések és térségek fogadószobájául szolgáló Tourinform-irodákban korszerű, barátságos, 21. századi körülményekkel találkozzanak a vendégek. Hiszen a hazai turizmus újraindításában kiemelt szerepe lesz az éves szinten 1,8 millió turista által látogatott Tourinform-hálózatnak is.

Guller Zoltán az átadáson elmondta: teljes erővel zajlik a tavaly meghirdetett egymilliárd forintos fejlesztési program

Fotó: MTÜ

 

Kiemelte: a turizmus mindig elsőként reagál a válságra, viszont mindig elsőként is áll talpra. Újra működni kezdtek a szálláshelyek, elindult a vendéglátás, megnyíltak az attrakciók, újra lehet vendéget fogadni. Először a belföldi turizmus áll helyre, és van rá esély, hogy a tavalyi évnél is magasabb lesz a belföldi utazók száma, illetve a belföldi turizmusból származó árbevétel. A külföldiek először a határ menti országokból érkeznek, aztán a schengeni országokból és másfél-két év múlva a tengerentúlról is.

A kormány a turizmus újraindítása érdekében nem megszorít, hanem még magasabb fokozatra kapcsol, és folytatja a fejlesztéseket – hangsúlyozta Guller Zoltán. Szavai szerint teljes erővel zajlik a tavaly meghirdetett egymilliárd forintos fejlesztési program, amely a Magyarországon működő több mint 100 Tourinform-iroda átalakítását, átépítését támogatja.

Az információs irodák fejlesztése azért is fontos, mert feladatkörük is egyre bővül

Fotó: MTÜ

A most átadott, teljes egészében megújult zalakarosi Tourinform mellett jelenleg a soproni, a keszthelyi, a tokai és a hajdúszoboszlói Tourinform-iroda felújítása zajlik. Még ebben az évben további 25 iroda újul meg, jövőre pedig tucatnyi másik iroda kap fejlesztési támogatást.

Az MTÜ 2019-ben döntött úgy, hogy a keresleti igények folyamatos változása, és a desztinációk közötti verseny erősödése miatt szükségszerű a turisztikai intézményrendszer újragondolása, melynek a Tourinform-irodák az alapegységei.

A Tourinform-hálózat új logót kapott, megújult az irodák kültéri megjelenése, és megkezdődött a Tourinform-irodák belső infrastrukturális megújítása.

Fontos, hogy a hazánkban működő 109 Tourinform-iroda az ügynökség megbízható és hiteles információs rendszerének minőségi végpontja legyen.

A hazai turizmus újraindításában kiemelt szerepe van az éves szinten 1,8 millió turista által látogatott Tourinform-hálózatnak is

Fotó: MTÜ

Zalakaros a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség egyik emblematikus települése, évi 760 ezer regisztrált vendégéjszakával.

A Zalakarosi Turisztikai Egyesület fenntartásban működő iroda 16 éve szolgálja a település turizmusát, éves szinten 35 ezer látogatói megkeresést kezel.

Az információs irodák fejlesztése azért is fontos, mert feladatkörük is egyre bővül: az információszolgáltatás, információgyűjtés és vendégigény-felmérés mellett a jövőben megerősödik B2B szerepük is. Motorjai a helyben szerveződő turisztikai együttműködéseknek, komoly szerepük van a belföldi utazásra ösztönző Kajla projekt előkészítésében, továbbá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) végpontjai a települési szolgáltatók felé.