Melyik lesz az év ökoturisztikai élménye?

Forrás: turizmus.com

 2019. április 26. 12:10

Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös pályázata ismét versenybe hívja a hazai ökoturizmus szereplőit.

A természetvédelemért és a turizmusért felelős szervezetek idén is meghirdették „Az év ökoturisztikai élménye” pályázatot, amely főként a természetben átélhető élményekre kívánja felhívni a figyelmet. A kiírást Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár jelentette be a Föld Napja eseménysorozat keretében szervezett sajtótájékoztatón, a kiírás részleteit Gönczi Tibor, az MTÜ programigazgatója ismertette. A tavaly megújult kiírás idén új elismeréssel – közönségdíjjal – bővül, amit egy országosan meghirdetett szavazás során ítélnek oda.

A 2010-ben elindított kezdeményezés célja a turizmus és a természetvédelem együttgondolkodásának elősegítése, a hazai ökoturisztikai kínálat bemutatása és az eredményes ökoturisztikai szolgáltatók elismerése. A pályázatra olyan egyedi élményeket nyújtó programokkal lehet jelentkezni, amelyek „a természetben valósulnak meg, és a terület értékeinek alapos, élményszerű megismerését teszik lehetővé”.

A pályázat a a természetben átélhető élményekre hívja fel a figyelmet

Fotó: pixabay.com

A kiírás szerint a nevezett programoknak egyrészt meg kell megfelelniük az ökoturizmus alapelveinek, másrészt a pályázóknak azt is bizonyítaniuk kell, hogy figyelembe veszik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia alapelveit. A célközönség számára könnyen hozzáférhető, környezetbarát, a helyi lakosság érdekeit szem előtt tartó programok jó eséllyel pályáznak az elismerésre, de az élmények szemléletformáló szerepe, a helyi termékek elérhetősége, a családbarát szolgáltatások, az akadálymentesség, a többnyelvű tájékoztatás is szerepel az értékelés szempontjai között.

Az idei év újdonsága, hogy a szakmai elismerés mellett egy közönségdíjat is átadnak, ennek nyertese a közösségi médiában országosan meghirdetett szavazáson legjobb eredményt elérő pályázó lesz.

A pályázatok beérkezésének határideje 2019. szeptember 1. A pályázati felhívás és adatlap elérhető a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján: www.mtu.gov.hu és a www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus oldalon.